Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najlepším filmom Art Film Festu sa stala snímka o zneužívanom 12-ročnom dievčati

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Prestížny slovenský filmový festival sa skončil po ôsmich dňoch nabitých premietaniami a zaujímavým sprievodným programom. Kto si z Košíc odniesol Modrého anjela?

Najlepším filmom Art Film Festu sa stala snímka o zneužívanom 12-ročnom dievčati PETER STAS/ART FILM FEST Ocenená Eva Holubová a Kristína Svarinská, ktorá jej cenu odovzdávala.

v závere Art Film Festu sa konalo slávnostné vyhlásenie víťazov medzinárodných súťaží. Rozhodovala o nich porota zložená z maďarskej režisérky Agnés Kocsis, českej režisérky Beaty Parkanovej, tureckého producenta Kaana Müjdeciho, poľského kameramana Adama Sikoru, ako aj slovenského režiséra a producenta Ivana Ostrochovského. Najlepším predstaveným filmom bola podľa nich belgicko-francúzska snímka Dalva režisérky Emmanuelle Nicot. 

„Režisérka nám originálnym a hlbokým spôsobom úspešne ukazuje nejednoznačnosť pocitov dievčaťa, ktorému sa v mysli mieša seriózne zneužívanie a láska zároveň,” vyjadrila sa porota na margo diela, ktorému udelila Modrého anjela. Dielo citlivo opisuje príbeh 12-ročného dievčaťa, ktoré sa samo považuje za dospelú ženu a nečakane je konfrontované s realitou. Na Dalvu čaká ťažká úloha – vyrovnať sa s prežitou traumou a stratou istôt.

Za svoju úlohu v podobne ladenom filme s názvom Blade získala predstaviteľka hlavnej postavy Julia Savage Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. Ocenenie bude pre ňu po zvyšok jej kariéry výnimočné, keďže je jej prvé medzinárodné. Najlepším mužským hercom sa stal Juraj Lerotić. Sošku si domov odniesol za hlavnú rolu v chorvátskom filme Bezpečné miesto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite