Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stan Lee na začiatku podceňoval komiksy, no nakoniec sa preslávil ich tvorbou

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Stana Leeho nie je potrebné predstavovať žiadnemu komiksovému fanúšikovi. Je podpísaný pod najznámejšími dielami z dielne Marvelu. Vytvoril nový typ hrdinu, ktorý okrem boja so zlom rieši aj bežné ľudské problémy.

Stan Lee na začiatku podceňoval komiksy, no nakoniec sa preslávil ich tvorbou SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

jeden z otcov modernej komiksovej tvorby sa narodil dva dni pred Vianocami v roku 1922 ako Stanley Martin Lieber. Už ako malý chlapec miloval čítanie.  Obľuboval hrdinov ako Sherlock Holmes, Tarzan či kráľ Artuš. 

Ku komiksom sa Stan dostal až po maturite. Zásluhu na tom má jeho strýko, ktorý mu povedal, že vo vydavateľstve Timely Comics hľadajú asistenta. V tom čase bol ich hlavným hrdinom Kapitán Amerika. „Už od začiatku sme boli veľmi ovplyvnení tým, čo sa dialo vo svete okolo nás. Joe Simon a Jack Kirby vymýšľali Kapitána Ameriku, ktorý bojuje proti Hitlerovi a nacistom ešte predtým, ako Amerika vstúpila do vojny,“ povedal Stan Lee v rovnomennom dokumente Davida Gelba. Vydavateľstvo už vtedy reagovalo svojou tvorbou na spoločenské dianie a zaujímalo jasné postoje. 

Stan v Timely Comics nepracoval ešte ani rok a začal s písaním komiksov, pretože Simon a Kirby to už nestíhali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite