Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cosplay: Fyzický výlet do fantázie

.marian Jaslovský .kultúra .lifestyle

Používanie masiek na karnevale má korene v stredoveku. V tomto období masky slúžili na skrytie identity osoby, ktorá ju nosila. Karnevaly boli časom, keď sa ľudia mohli oslobodiť od spoločenských konvencií a zvykov a mohli sa správať tak, ako by inak nemohli bez toho, aby boli odsúdení za svoje správanie.

Cosplay: Fyzický výlet do fantázie JÚLIA TIBENSKÁ Medzinárodná porota. Profi ly na Instagrame: @madlebylozajete, @leobane, @penumbra_cosplays, @maryandfeinobi.

korene toho, že ľudia sa prezliekajú za niekoho iného, sú stáročia približne rovnaké, aj keď sa v odtienkoch alebo motiváciách líšia. Ostáva moment radosti, zábava, vzrušenie, kreativita – to všetko vyplývajúce zo skutočnosti, že som niekto iný ako v realite.

Miro je jeden z mojich facebookových priateľov a mám ho v pamäti ako autora mnohých výstižných poznámok na margo dôležitých vecí, ktoré nás obklopujú, s vyhraneným občianskym postojom a analytickým spôsobom práce s faktami. Tak sme sa virtuálne zoznámili. Zároveň ma však zaujalo, že uverejňuje fotografie ľudí, poobliekaných do často bizarných a sofistikovaných kostýmov. Nedalo mi a spýtal som sa na to. Ukázalo sa, že Miroslav fotografuje cosplayerov.

čo je cosplay?

Je to skratka pre výraz costume play a znamená obliekanie sa do kostýmov postáv z filmov, hier, anime alebo mangy. Počiatky cosplayu sa datujú do 70. rokov minulého storočia v Japonsku. V roku 1984 sa konala prvá akcia s názvom Comic Market v Tokiu, kde sa stretli fanúšikovia anime a manga kultúry a predvádzali svoje kostýmy. Odvtedy sa cosplay stal populárnym po celom svete a existuje mnoho súťaží a festivalov venovaných tejto téme.

Stretávame sa na Slavcone, čo je malý festival venovaný fantasy, hororom, hrám a podobne. Na takýchto akciách sa stretávajú naši cosplayeri. Festival sa len rozbieha, takže na kreácie naživo nemám šťastie, stretávam sa však s mojimi sprievodcami po tomto svete.

Miro vysvetľuje, že takmer každý cosplayer si kostým vytvára sám – od šitia kostýmov, rekvizít až po mejkap, pracuje sa aj s farebnými kontaktnými šošovkami. Dnes, v čase 3D tlačiarní, sa dajú urobiť naozaj dokonalé a komplexné kreácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite