Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dotyky a spojenia: Sýty sumár divadelného roka

.redakcia .kultúra .divadlo

33 inscenácií z 28 divadiel zo 14 slovenských a českých miest, 22 diskusií o divadle, koncerty. To všetko, a ešte mnoho ďalšieho, sľubuje 18. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia (www.dotykyaspojenia.sk), ktorý sa uskutoční v Martine 19. – 24. júna. Pred prázdninami, ktoré majú takmer všetky divadlá, je to tradične sýty sumár divadelného roka.

Dotyky a spojenia: Sýty sumár divadelného roka Monika Michnová/Facebook

„toto sú už druhé Dotyky a spojenia, ktoré organizujeme počas strašnej vojny na Ukrajine. Prvé po vražde Matúša a Juraja v bratislavskej Teplárni,“ píše v katalógu programová riaditeľka festivalu Monika Michnová. „Pokiaľ ide o pandémiu, zdá sa, že sme sa postupne

vrátili „do normálu“. Pokiaľ ide o krajinu, o normále nemôže byť ani reč. Podľa jedného prieskumu Globsecu v roku 2022 viac ako polovica občanov Slovenska verila konšpiračným teóriám. Každý druhý človek, teoreticky každý druhý divák v divadelnej sále.

Ak môže kultúra a umenie nejako prispieť k zmene, je to práve otváraním očí a uší, poukazovaním na problémy v spoločnosti, kladením ťažkých a nepríjemných otázok. Kultúrne festivaly sú tými miestami, ktoré spájajú a prepájajú ľudí, umožňujú im viesť diskusiu a konfrontovať sa navzájom, inšpirujú a nie konšpirujú – a v tom zohrávajú v spoločnosti podstatnú úlohu.“ 

Okrem inscenácií, diskusií a koncertov návštevníci nájdu počas festivalového týždňa aj iné podujatia: tvorivé dielne pre malé deti, workshopy dramatickej výchovy priamo v triedach na školách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite