Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Hokejové vzory, bláznivé mníšky aj detstvo v Sýrii

.martin Papšo .kultúra .film

Určite ste postrehli, že práve prebieha akýsi hokejový turnaj. Rusi tam hrať nemôžu, a tak si vraj usporiadajú vlastné MS, aby dokázali, že sú najlepší. Budeme im držať palce. Veľké hokejové zápasy sa ale dajú vidieť aj v kine.

Filmy týždňa: Hokejové vzory, bláznivé mníšky aj detstvo v Sýrii PRESSFOTO FRENETIC FILMS Záber zo švajčiarskej drámy režiséra Mana Khalila Susedia z roku 2021.

usporiadali si ich deti v Čechách, aby napodobnili svoje vzory z veľkého turnaja v Nagane v roku 1998. Jeden z tých vzorov sa vo filme prekvapujúco na chvíľu objaví a my môžeme len kvitovať jeho súčasné verejné vyjadrenia. Deti vzory potrebujú nielen v športe, ale aj doma či v škole. O tom, aký vzor je pre deti učiteľ, rozpráva ďalší dnešný film. Odohráva sa v kurdskom prostredí na severe Sýrie pred 40 rokmi. Poslednou dnešnou novinkou je bláznivá komédia o francúzskych mníškach, ktoré sa správajú všelijako, len nie vzorne.

film týždňa: Susedia

Malá sýrska dedina na hranici s Tureckom na začiatku 80. rokov minulého storočia je priateľské miesto, kde vyrastá malý Šero. Má šesť rokov, je to veľký nezbedník a sníva, že si jedného dňa bude môcť pozrieť v televízii animované filmy podobne ako jeho rovesníci v meste. Nastupuje do školy, kde prichádza nový učiteľ, ktorý myslí národne a cíti sociálne. Jeho cieľom je vychovať z bezprizorných detí uvedomelých občanov, ktorí budú vzorne nenávidieť Židov. Šero ich pozná zo susedstva ako láskavých ľudí, a tak v tom má trochu zmätok, navyše je Kurd a po arabsky moc nerozumie. A nechápe ani mnoho vecí, ktoré sa dejú ľudom v jeho najbližšom okolí.

Susedia je čiastočne autobiografická dráma režiséra Mana Khalila. Je Kurd, narodil sa v Sýrii a žije vo Švajčiarsku, ale pre nás je zaujímavé, že filmovú réžiu študoval v Bratislave. Dej jeho posledného filmu začína rozprávaním dospelého muža v utečeneckom tábore, ktorý spomína na svoje detstvo pred 40 rokmi. Súčasnosť vo filme nie je presne definovaná, ale ak je Šero autorovým alter-egom, potom sa treba na časovej osi posunúť v skutočnosti až do 70. rokov, keď sa k moci dostával otec súčasného sýrskeho prezidenta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite