Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Dejiny ľudí sú stále nedopísanou knihou

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Sme rozmanití, a pritom takí rovnakí. Kniha Martina Rychlíka Dějiny lidí (Academia 2023) hovorí o univerzálnych kultúrnych javoch ľudstva a dokumentuje fascinujúcu pestrosť, ktorá sa odohráva na spoločnom základe. To je dôležitý predpoklad porozumenia.

Knižnica .týždňa: Dejiny ľudí sú stále nedopísanou knihou Vydavateľstvo Academia, 2022. Martin Rychlík: Dějiny lidí. Pestrost lidstva v 73 kapitolách.

fascinujúci zoznam 

Zoznam 73 kultúrnych univerzálií český etnológ, teoretik kultúry a novinár Martin Rychlík nezostavil. Je starý už takmer 80 rokov a pochádza od amerického kultúrneho antropológa Georga P. Murdocka, ktorý sa ešte pred druhou svetovou vojnou postaral o databázu medzikultúrnych vzorcov ľudského správania. Konceptom ľudských univerzálií sa vyhol pasci kultúrneho relativizmu v antropologickej vede. Ako vôbec porovnávať jedinečné spoločnosti a kultúry?

Murdockov zoznam nie je jediný, ale je takmer dokonalý v snahe nájsť javy podobné svojím výskytom, a pritom rozdielne formami i obsahom. Jediným problémom je nemožnosť použiť poniektoré pojmy na všetky kultúry, lebo napríklad tanec či umenie v niektorých kultúrach nemajú žiadne lexikálne ukotvenie alebo znamenajú niečo odlišné od prevládajúcej interpretácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite