Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Masaker fašistov aj život ako séria náhod

.martin Papšo .kultúra .film

Oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom môže pôsobiť trochu predčasne, najmä ak sú fašisti priamo v parlamente. Keď už to musí byť, skúste kino – je tam film o osamelom bojovníkovi, ktorý ponúka jednoduchý a názorný návod ako na nich.

Filmy týždňa: Masaker fašistov aj život ako séria náhod PRESSFOTO ITAFILM Jorma Tommila ako Aatami vo fínskej vojnovo-akčnej dráme režiséra Jalmariho Helandera z roku 2022 Sisu.

odohráva sa vo Fínsku počas 2. svetovej vojny a jeden chlapík v ňom brutálne zmasakruje pomerne početnú jednotku nemeckých vojakov. Ak by sa ten film viac držal historickej reality, mohla to byť zároveň pekná aktualizácia do súčasnosti, zavŕšená vstupom do NATO. V druhom dnešnom filme si trochu zašpekulujeme o tom, ako by sa život mohol vyvíjať, ak by niektoré kľúčové udalosti dopadli inak. Na záver si doprajeme trochu romantiky, tentoraz pre mladšie ročníky. Už nejaký čas to nie sú zaľúbení upíri v štýle emo.

film týždňa: Sisu

Osamelý zlatokop nájde na sklonku druhej svetovej vojny na severe Fínska bohatú zlatú žilu. S hromadou zlata sa vydáva na koni do najbližšieho mesta, ale cestou narazí na oddiel nemeckých vojakov, ktorí zacítia ľahkú korisť. To ale netušia, že nenarazili na obyčajného zlatokopa. Tento dedko je totiž bývalý elitný vojak, s ktorým sa neradno zahrávať. 

Úvod filmu nám vysvetlí, že sisu je výraz, ktorý sa nedá z fínčiny jednoducho preložiť a mal by znamenať odvahu a nezlomnú vôľu čeliť akejkoľvek presile. Fíni takej presile čelili na začiatku vojny z východu, ale to sa z filmu nedozvieme. 

Len z krátkeho rozprávania vieme, že hlavná postava v minulosti zabila okolo tristo Rusov, zloduchmi príbehu sú však Nemci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite