Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tetris: Hit, ktorý sa ako jediný dostal za hranice Sovietskeho zväzu

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

„Keď chcete predať pár stoviek tisíc Game Boy-ov malým deťom, dajte im Maria. Ak ich ale chcete predať milióny, dajte do nich Tetris.“ Kým sa tieto slová Henka Rogersa naplnili, prebehol tvrdý boj o práva na hru.

Tetris: Hit, ktorý sa ako jediný dostal za hranice Sovietskeho zväzu Apple TV

režisér Jon S. Baird a scenárista Noah Pink oživili vo svojej snímke Tetris legendárnu videohru. Jej príbeh sa začal písať v Rusku v roku 1984. Vytvoril ju programátor z moskovskej Akadémie vied Sovietskeho zväzu Alexej Pažitnov. „Tetris je môj najväčší životný úspech,“ zhodnotil po rokoch. „V tej dobe to bol jediný ruský softvér, ktorý sa dostal za hranice ZSSR.“ V názve videohry spojil Pažitnov grécke slovo tetra, čiže štyri, s tenisom, ktorého bol fanúšikom. Účelom logickej hry bolo poskladať geometrické tvary zložené zo štyroch štvorcov do seba tak, aby vytvorili vodorovnú čiaru. Keď takto zaplníte celý riadok, zmizne.

Pažitnov sám z hry nič nemal, keďže v tom čase bol Sovietsky zväz fungujúcou mašinériou. Čoskoro sa to malo zmeniť. „Bolo tam veľa korupcie a ľudí, ktorí túžili po peniazoch,“ opisuje Roger Maxwell, jeden z podnikateľov, ktorý chcel získať práva na Tetris. Poznal sa s prezidentom Michailom Gorbačovom a spoliehal sa, že mu to zaistí výhru. „A bol tam i jeden muž, ktorý vytvoril niečo, čo chcel každý.“ Kvôli tomu sa na konci 80. rokov odohrala právna bitka, vďaka ktorej sa z Tetrisu stal medzinárodný fenomén.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite