Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jana Lenzová dala krídla Dawkinsovej knihe

.dušan Šándor .kultúra .knižnica

Richard Dawkins je svetoznámy autor kníh o evolúcii. Jana Lenzová je Slovenka, ktorú u nás zatiaľ ľudia takmer nepoznajú, ale podaril sa jej husársky kúsok a ilustrovala najnovšiu knihu Richarda Dawkinsa. Volá sa Flights of Fancy a v slovenčine nedávno vyšla pod názvom Na krídlach.

Jana Lenzová dala krídla Dawkinsovej knihe ILUSTRÁCIA JANA LENZOVÁ Na obrázkoch sú ilustrácie Jany Lenzovej pre knihu Richarda Dawkinsa Flights of Fancy (Na Krídlach) a obálka knihy.

pôsobíte aj ako prekladateľka. Na čo ste sa špecializovali? 

Prekladanie ma živilo vyše desať rokov predtým, ako som presedlala na ilustrovanie, ktoré bolo dovtedy koníčkom. Väčšina mojich prekladov však boli právne texty pre rôzne inštitúcie, nie knihy. Mojím prvým knižným prekladom bola The God Delusion od Richarda Dawkinsa. Keď som ju prekladala, boli sme v emailovom kontakte. Postupne vysvitlo, že okrem prekladania aj ilustrujem. Tak ma oslovil, aby som nakreslila pre knihu Outgrowing God asi dvanásť obrázkov, ktoré sú v úvodoch jednotlivých kapitol. 

Kniha Na krídlach bola serióznejším projektom. Dawkins asi pred desiatimi rokmi vydal ilustrovanú náučnú knihu pre mladších čitateľov. Chcel podobný projekt zopakovať. Pre mňa to bola ponuka, na ktorú sa nedalo odpovedať nie. Som aj prekladateľkou knihy do slovenčiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite