Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: „Naši“ cudzinci – o rôznorodej mozaike národnostných menšín v Ukrajine

.tatiana Piliarová .kultúra .knižnica

Jedna krajina, štrnásť národnostných menšín, desiatky príbehov. Možno vás to prekvapí alebo ste sa nad tým jednoducho len nikdy nezamysleli, no obyvateľmi Ukrajiny nie sú len Ukrajinci.

Knižnica .týždňa: „Naši“ cudzinci – o rôznorodej mozaike národnostných menšín v Ukrajine Olesia Jaremčuk: Naši iní. Príbehy ukrajinskej rozmanitosti. Vydavateľstvo Absynt, 2022.

sú to aj stovky Švédov, Rumunov, Rómov, Arménov či Slovákov, ktorí tu pred mnohými rokmi našli domov a žijú v krajine dodnes. Téme národnostných menšín, ich histórii a zvykom u našich východných susedov sa v jednej z najnovších absyntoviek s názvom Naši iní venuje mladá ukrajinská novinárka Olesia Jaremčuk.

desiatky národov ako roztrúsené kryštáliky

Hromadné presídľovanie a deportácie boli za Sovietskeho zväzu bežnou praxou. Stovky rodín z rôznych oblastí museli predať svoj majetok, zbaliť si základné veci a vybrať sa na cestu za sľubovanou lepšou budúcnosťou. Po nekonečnej strastiplnej ceste vlakom prišli na neznáme miesta, kde sa prísľuby rozplynuli ako mávnutím čarovného prútika. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite