Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O Českých levov zabojujú aj slovenské filmy

.martin Horička .kultúra

Na tohtoročnom slávnostnom odovzdávaní „českých Oscarov“ budú Slovensko reprezentovať filmy Terezy Nvotovej a Michala Blaška.

O Českých levov zabojujú aj slovenské filmy wikipedia/Blanka Borová (Karolína Černá) Udeľovanie cien Český lev v roku 2016

napriek tomu, že každoročne sa na Slovensku vyprodukuje len niekoľko celovečerných filmov, naša kinematografia opakovane dokazuje, že je stále živá a dokáže sa presadiť aj medzi silnou českou konkurenciou. Na tohtoročnom jubilejnom 30. odovzdávaní Českých levov zabojujú o cenu za najlepšiu snímku dva slovenské filmy a ďalšie dva koprodukčné so slovenskou stopou.

slovenskí tvorcovia

Medzi nominovanými na České levy, ktoré sa budú odovzdávať 4. marca v pražskom Rudolfine, sa nachádza viacero výrazných mien mladej slovenskej kinematografie. Tereza Nvotová a Michal Blaško získali nomináciu na najlepšiu réžiu za svoje filmy Svetlonoc a Obeť, ktoré sa zároveň zaradili medzi päť uchádzačov o cenu za najlepší celovečerný hraný film. Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa môže stať Natália Germáni a Českého leva za najlepší scenár si môže odniesť Jakub Medvecký. Michal Blaško sa okrem Obete podpísal aj pod minisériu Podezření, ktorá má šancu vyhrať sošku za najlepší televízny film alebo minisériu; o cenu za najlepší televízny seriál zabojujú tiež Devadesátky od Petra Bebjaka. Z pohľadu Českej filmovej a televíznej akadémie sa celkovo najúspešnejšími slovenskými filmami minulého roka stali Svetlonoc, ktorá získala sedem nominácií, a Obeť so štyrmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite