Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Írski duchovia, lesby aj gejovia

.martin Papšo .kultúra .film

Idete do kina s predstavou úniku od neutešenej reality a namiesto toho vám ju tam stále pripomínajú. Napríklad obraz krajiny bez perspektívy, šikovnejší ľudia odchádzajú, neďaleko zúri vojna a nejakí chlapi si tam riešia detinské spory.

Filmy týždňa: Írski duchovia, lesby aj gejovia PRESSFOTO CINEMART Colin Farrell ako Pádraic Súilleabháin v smutnej komédii režiséra Martina McDonagha Duchovia Inisherinu z roku 2022.

tak to vyzerá v dvadsiatom treťom roku nového storočia, nie však u nás, ale o sto rokov naspäť na jednom írskom ostrove. Alebo niekto klope na dvere a za nimi čaká skaza. Opäť nie je reč o našej realite po 30. septembri, to si len Shyamalan natočil ďalšiu svoju napínavú záhadu. Možno si poviete, načo chodiť do kina, keď to tu všetko máme a navyše zadarmo. V tom prípade si radšej pozrite slovenský film o slúžke zamilovanej do svojej pani. Všetky tie filmy majú spoločnú jednu tému – obetovanie sa. 

film týždňa: Duchovia Inisherinu

Pádraic a Colm sú celoživotní priatelia žijúci na malom ostrove pri pobreží Írska. Jedného dňa Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Pádraic je síce milý človek, ale čas strávený s ním je len stratou drahocenného času. Rád by totiž po sebe niečo zanechal. Nešťastnému Pádraicovi sa zdá tento dôvod absurdný a odmieta sa so situáciou zmieriť. Neústupný Colm mu preto dá ultimátum – pri každom ďalšom pokuse o komunikáciu si odstrihne prst.

Martin McDonagh je anglický režisér so záľubou v smutných komédiách o nešťastných ľuďoch. Vo filme Duchovia Inisherinu dal opäť dohromady Colina Farrella a Brendana Gleesona, ktorých už raz výborne spojil vo filme V Bruggách (o nájomnom zabijakovi v ťažkej depresii – ako inak). Vzájomná chémia funguje opäť na výbornú a kvalitne je dopĺňaná aj osadenstvom vo vedľajších úlohách. Na hercoch a vzájomnej interakcii postáv je úspech filmu z väčšej časti postavený. Samotný dej je totiž riedky ako niekoľkoročné spodky. 

Má to svoju logiku, rovnako ako u nás na východe ani na odľahlom írskom ostrove nič nie je. O to viac si môžeme vychutnávať precízne dialógy v luxusnom hereckom podaní. A pri sledovaní uhrančivej krajiny rozmýšľať nad existenciálnymi otázkami, ktoré kvária ľudí rovnako v centre ako na periférii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite