Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Každý pozná seriálový Trebišov, mnohí v ňom dokonca sami žijú

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Jedni seriál Iveta chvália a iní kritizujú. Televízna novinka vyvolala búrlivé reakcie. Diváci ocenili realistický pohľad na život v slovenskom malomeste, ale mali výhrady voči zobrazovaniu východniarov, nárečiu či podporovaniu stereotypov.

Každý pozná seriálový Trebišov, mnohí v ňom dokonca sami žijú youtube.com

seriál o mladej východniarke rómskeho pôvodu Ivete je sondou do života Slovákov. Hoci príbeh sa čiastočne odohráva v Trebišove, pokojne by mohlo ísť o hociktoré naše mesto alebo dedinu.

Bežné fungovanie Trebišovčanov naruší príchod hľadača talentov z Bratislavy. Temperamentná Iveta ho zaujala a po hádke s matkou s ním odišla. To ešte netušila, že nič nie je také, ako čakala, a jej cesta rozhodne nevedie na prehliadkové móla, ale na oveľa horšie miesto.

Dej sa čiastočne odohráva na jednom z tých mies, kde je centrom života trojlístok kostol – krčma – kultúrny dom. „Tu máme bordel a tu baletnú sálu. To je také naše kultúrne stredisko,“ opísala Iveta kulturák v ich meste návštevníkovi z hlavného mesta. Osemnásťročná východniarka trávi čas radšej s kamarátmi alebo v krčme so staršími štamgastami a borovičkou ako nad učebnicami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite