Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Banda si koleduje (a dobre im tak)

.marian Jaslovský .kultúra

Skupina Banda s kapelníkom Samom Smetanom, je slovenským rodinným pokladom. Budúci rok oslávi 20. výročie svojho pôsobenia na scéne a svojim významom je to, čo na Morave Čechomor alebo Hradišťan.

Banda si koleduje (a dobre im tak) Marian Jaslovský

s tým, že tieto kapely majú u našich západných susedov kultový status a Banda, ak to môžem posúdiť, u nás nie – a to je škoda. Pritom na to má všetky predpoklady: Ťaží primárne z folklóru a veľmi otvorene, vkusne a vtipne doň doň mixuje ďalšie žánre, ich hudba má moderný ťah a zmysel pre humor. 

Navyše svojimi výchovnými koncertmi Banda úspešne zapaľujú oheň folklóru v nejednom žiakovi/študentovi a tak to má byť, pretože folklór patrí nám, nie nacionalistom. 

Na konci tohto roka vydala Banda album Banda si koleduje, kde vyťažili zlato aj z takého otrieskaného žánru ako vianočné piesne. Predviedli to vo veľkom štýle na koncerte 8. decembra v petržalskom DK Zrkadlový háj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite