Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendárny Minisalon 1984 opäť ožíva

.marian Jaslovský .kultúra .umenie

V orwellovskom roku 1984, v časoch posledného kŕča normalizácie, poslal výtvarník Joska Skalník škatuľky s rozmerom 15 × 15 × 5 cm takmer 300 umelcom, aby ich kreatívne využili. Vznikla unikátna zbierka s 244 prácami.

Legendárny Minisalon 1984 opäť ožíva DEBORAH MENŠLOVÁ Jiří Žlebek: Řečník

ak ste zažili „socík“ a zaujímali ste sa aj o inú kultúru ako tú, ktorú vám predkladali vtedajší bachari umenia, možno ste sa dostali do styku s prácou Jazzovej sekcie, teda spolku pre šírenie hudby, literatúry, výtvarného umenia, ktoré sa za železnou oponou nesmeli. V tom prípade možno viete, že za neopakovateľnou vizuálnou identitou združenia stál výtvarník Joska Skalník, ktorý pôsobil aj v samizdatových periodikách – Revolver Revue a vtedajších Lidových novinách. Koncom roka sa stal poradcom prezidenta Havla a od roku 1991 sa venuje maliarstvu a grafike.

K Skalníkovým dôležitým počinom však patrí aktivita z roku 1984, keď inicioval takzvaný Minisalon. V tom čase väčšina umelcov nemala prístup do zväzových galérií. „Zaujímavé výstavy sa odsúvali na perifériu Prahy a na vidiek, vystavovalo sa na pôjdoch, v ateliéroch, po bytoch,“ komentuje to Skalník. „Predstava usporiadať súbornú výstavu zahŕňajúcu široké spektrum výtvarných prejavov u nás neprichádzala, samozrejme, do úvahy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite