Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veronika Vitázková: Flauta pre Marvel, fujara v Kórei

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Veronika Vitázková je výnimočná flautistka, svetová trieda. Napriek tomu a práve preto začala robiť skutočne medzinárodnú kariéru vďaka jej profesionálnej záľube v exotických dychových nástrojoch.

Veronika Vitázková: Flauta pre Marvel, fujara v Kórei BORIS NÉMETH

pre ázijské publikum je takouto exotikou slovenská fujara a práve tú nedávno úspešne reprezentovala v Južnej Kórei na Jeju International Wind Ensemble Festivale, na ktorom sa od roku 1995 predstavujú hráči na dychových nástrojoch z celého sveta. Veronikin otec bol saxofonista, hral v skupine Slniečko. Bola to pre ňu inšpirácia?

„Skôr ma inšpirovalo to, že pred koncertmi všetci behali s kuframi, aparátmi, bubeník musel prísť skôr a rozkladať sa, gitaristi mali dve-tri gitary a aparát. Videla som, že s flautou môžem prísť ako posledná (smiech).“  Prvé stretnutie so zobcovou flautou na základnej umeleckej škole nedopadlo úspešne, necitlivo prísna učiteľka spôsobila, že Veronika po dvoch mesiacoch zapískala na odchod. Osud však bol trpezlivý. V obchode s hudobnými nástrojmi videla írsku flautu zabalenú s magnetofónovou kazetou a malým zošitkom so základnými írskymi pesničkami s prstokladmi. To ju dostalo. 

Potom začala uvažovať nad konzervatóriom. Strýko mal veľmi starú priečnu flautu a píšťalka šla nadlho bokom. Ďalšie osudové stretnutie sa udialo ďaleko od domova. „Ako hudobníčka som sa dostala do Číny. Raz ma zaujal miestny malý obchod s hudobnými nástrojmi, videla som tam úžasné píšťalky, tak som si dve kúpila a skúšala som na ne hrať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite