Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ozzy Osbourne: Nesmrteľný

.rudi Rus .šimon Jeseňák .kultúra .hudba

Princ temnoty a Krstný otec heavy metalu, to sú dve najznámejšie prezývky tejto výraznej hudobnej osobnosti. Celoživotný búrlivák a symbol rokenrolového spôsobu života už viac než päť desaťročí magnetizuje davy fanúšikov gitarovej hudby po celom svete. Ozzy Osbourne sa na posledné roky svojho života presťahoval z horúcej Kalifornie do rodnej Británie. A vydal jeden zo svojich najlepších sólových albumov.

Ozzy Osbourne: Nesmrteľný ALEX PANTLING/GETTY IMAGES Ozzy Osbourne v anglickom Birminghame na Alexander Stadium 8. augusta 2022.

o jeho živote by sa, samozrejme, dali písať celé romány a nakrúcať nekonečné seriály. Málokto v histórii rockovej hudby tak dokonale stelesňuje splnenie sna o sláve a závratnej umeleckej kariére. Z chudobnej robotníckej štvrte do kalifornskej vily so všetkými vzostupmi a pádmi, radosťami a šialenými drogovými peripetiami. Bolo by však veľmi krátkozraké zúžiť jeho život na prevarené heslo „sex, drugs & rock’n’roll“.

miláčik publika

Ozzy je predovšetkým talentovaný a pracovitý hudobník. Hoci nikdy nedisponoval hlasom ako Ronnie James Dio alebo Tony Martin, ľudia ho vždy zbožňovali a celé zástupy fanúšikov skupiny Black Sabbath prisahajú iba na pôvodnú zostavu kapely. Je niečo neskonale príťažlivé na tom, ako išiel vždy do všetkého naplno. Platí to pre štúdiovú tvorbu, televízne projekty a zo všetkého najviac koncerty. Ozzyho priateľ Henry Rollins rád spomína na jedno zo spoločných vystúpení na Floride v 90. rokoch, kde Osbournovi robil predskokana spolu so svojou kapelou Rollins Band. 

Najviac ho fascinovalo, ako Ozzy neustále po všetkých tých rokoch, vypredaných sálach, halách, štadiónoch a obrovských festivaloch po celom svete trpel nervozitou a strachom z toho, že nepríde dosť jeho fanúšikov. Samozrejme, že aj na Floride mal vypredané a rev a krik Ozzyho publika bol natoľko intenzívny, že ohlas na predkapelu, ktorý Rollins v prvom momente na pódiu vnímal ako veľmi pozitívny, bol neskôr identifikovaný iba ako nervózne mrmlanie desiatok tisícov ľudí netrpezlivo očakávajúcich hlavnú hviezdu večera. 

ako to bolo s netopierom

Tá historka je tak úzko spätá s Ozzym, že okamžite zasvieti v spomienkach snáď každého priemerného konzumenta popkultúry. Stalo sa to 20. januára 1982 v meste Des Moines v americkom štáte Iowa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite