Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica týždňa: Ako obstáť v čase vyzývavej bezočivosti

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Lekcie majstrov pozývajú k užitočnému druhu nostalgie za svetom, v ktorom existovala vášeň pre poznanie spájajúca hľadačov do ušľachtilých spojenectiev a priateľstiev. Keďže išlo o príslušníkov ľudského rodu, bude reč aj o vzburách, odmietnutí a zradách.

Knižnica týždňa: Ako obstáť v čase vyzývavej bezočivosti George Steiner: Lekcie majstrov. Vydavateľstvo Artforum, 2022.

vzdelanec starej školy

George Steiner, euro-americký mysliteľ, literárny kritik a univerzitný profesor, bol celou svojou bytosťou i tvorbou vzdelancom „starej školy“. V jeho prípade ide prirodzene o kompliment, nie posmešný titul niekomu, kto sa zabudol v minulosti. 

Jeho mnohostranné a viacžánrové dielo sa zvykne označovať za „jednu knihu“. Či uvažoval o formách divadelnej tragédie alebo o podstate prekladu, vždy zostával v jednotiacej línii rozmýšľania o mieste človeka v kultúrnych dejinách. 

Eseje z Lekcie majstrov predniesol v akademickom roku 2001/2002 na pôde Harvardovej univerzity v rámci čestnej profesúry Charlesa Eliota Nortona. Takéto privilégium je už od roku 1925 vyhradené osobnostiam z oblasti „poézie v najširšom význame slova“. Pred ním sa tejto pocty dostalo napríklad Borgesovi, Calvinovi a Ecovi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite