Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Všetky tváre ženy a filmový festival v Benátkach

.miloš Ščepka .kultúra .film

79. medzinárodný filmový festival v Benátkach tohto roku oslávil deväťdesiate jubileum. Nový dych, ktorý nabral, sa teraz prejavil vedomou, zámernou, výraznou a koncepčnou dominanciou témy žien v súčasnej svetovej kinematografii.

Všetky tváre ženy a filmový festival v Benátkach LUCIA GARDIN Lucia Gardin: Herečka Vica Kerekes na filmovom festivale v Benátkach v septembri 2022.

na rozdiel od Berlinale ju nenastoľoval radikálne a bojovne, nerobil z nej politikum. S pokorou, no dôsledne hľadal všemožné podoby ženy vo filme.

Medzinárodná porota pod vedením americkej herečky a producentky Julianne Mooreovej pririekla hlavnú cenu Zlatého leva celovečernému dokumentu. Stalo sa tak druhý raz v histórii festivalu – pravda, ak nerátame Mussoliniho pohár pre Olympiu Leni Riefenstahlovej v roku 1938, keď sa festival špecializoval výlučne na talianske a nemecké filmy. V roku 2013 dostal zlato Gianfranco Rossi za dokument o rímskych predmestiach Sacro GRA, teraz triumfovala Američanka Laura Poitrasová so snímkou All the Beauty and the Bloodshed.

Dlhometrážny portrét originálnej americkej fotografky Nancy Goldinovej, ktorá vyrástla z podhubia undergroundu, sa sústredil nielen na jej pestrý život a dielo, ale najmä na boj proti legálnym opiátom. Po tom, ako sa stala závislou od oxycontinu a ťažko, no úspešne sa návyku zbavila, si uvedomila, že podnikatelia s patentom na zákerný liek sa desaťročia prezentujú vo svete výtvarného umenia ako zberatelia a mecéni. A tak Goldinová zorganizovala intenzívnu kampaň, aby z popredných svetových múzeí a galérií odstránila meno obchodníkov so smrťou. Oxycontin je nielen vysoko návykový, ale otvára bránu k nelegálnym tvrdým drogám a počet jeho obetí sa ráta na milióny. Dvojhodinový film je nielen portrétom obdivuhodnej osobnosti, ale aj kronikou druhej polovice minulého a začiatku nášho storočia.

médea a ľudožrúti

Aj Strieborného leva – Grand Prix poroty a Cenu Luigiho de Laurentiisa Leone del futuro za najlepší filmový debut si z benátskeho Lida odniesla dokumentaristka: 43-ročná francúzska filmárka senegalského pôvodu Alice Diop. Už v minulosti na seba upozornila sociologicky ladenými dielami, teraz však triumfovala prvým celovečerným hraným filmom Saint Omer podľa skutočnosti.

V rovnomennom meste sa koná proces s mladou Afričankou, ktorá zavraždila svoju 15-mesačnú dcéru. Ambicióznu spisovateľku Ramu zaujal médeovský motív, no čím viac podrobností zisťuje, čím hlbšie spoznáva páchateľku, tým je neistejšia, zmätenejšia a hlboko zasiahnutá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite