Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jean-Luc Godard: Muž, ktorý prepísal dejiny filmu

.martina Baranová .kultúra

,,Čo je vašou najväčšou ambíciou v živote?“ „Stať sa nesmrteľným a potom zomrieť.“

Jean-Luc Godard: Muž, ktorý prepísal dejiny filmu SITA/AP Photo/Jean-Jacques Levy, File Filmový režisér Jean-Luc Godard na festivale v Cannes vo Francúzsku 25. mája 1982

jean – Luc Godard sa stal nesmrteľným už vo svojich tridsiatich rokoch filmom  Na konci s dychom v hlavnej úlohe s mladým, dovtedy neznámym „Bebelom“ – Jeanom-Paulom Belmondom a Jean Seberg, herečkou nevšednej chladnej krásy s americkým prízvukom. Našťastie pre filmový svet si svoj odchod odložil na oveľa neskorší čas – fyzicky nás opustil 13. septembra vlastnou iniciatívou vo veku 91 rokov; rodina uviedla, že nebol chorý, len veľmi vyčerpaný. Smrteľnými sa rodíme všetci a len vyvoleným sa podarí znesmrteľniť niektoré veci, momenty, umenie. Godard sa ako jeden z mála nesmrteľným stal, pobozkaný Bohom na správnom mieste sa rozišiel s hollywoodskými konvenciami a prepísal tak dejiny filmu svojou čierno-bielou existenciou. Z tohto sveta sa rozhodol odísť sám. Svoju obrovskú odvahu, s ktorou sa rozhodol zmeniť film využil ešte raz — pri svojom odchode. 

Jeden z najvýznamnejších režisérov 20. storočia, Francúz Jean-Luc Godard sa narodil 3. decembra 1930 v Paríži v rodine lekára, ako druhé zo štyroch detí. Jeho otec prevádzkoval súkromnú kliniku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite