Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Všetky farby Kieślowského

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Poľský režisér v inej knihe o sebe formuloval filmárske presvedčenie jednoducho: „Život každého človeka je pozoruhodný.” Vrchovatou mierou to platí aj o jeho živote. Kým sa kritici budú stále doťahovať o kvalite a posolstvách diela predstaviteľa poľského artového filmu, Kieślowského osobný príbeh je nepochybne silným (a príznačne komplikovaným) opusom.

Knižnica .týždňa: Všetky farby Kieślowského Katarzyna Surmiak-Domańska: Kieślowski v detaile. Absynt, 2022.

bezpodmienečne racionálny a odhodlaný 

Poľská reportérka a spisovateľka, ktorá má rada kontroverzné témy, pripravila režisérov životopis – verná názvu – detailne. Pracovala v archívoch a hodiny počúvala spomienky tých, ktorí sa o Kieslowského čo i len šuchli.

Jeho detstvo a mladosť dokumentujú, že život na tej menej šťastnej strane železnej opony bol dramatický už z podstaty veci. V pľúcach jeho otca sa pri lavíne v Tatrách prebudili baktérie tuberkulózy. Krzysztof sa narodil predčasne a vo výnimočne tragickom roku (1941). Ako desaťročný sa s rodičmi presťahoval do Sokowska, práve tam bolo protituberkolózne sanatórium. Napriek neveselému detstvu chlapec ukazoval pozoruhodnú životaschopnosť. Vedel byť samostatný a intelektuálne rástol rýchlejšie ako fyzicky. V škole získal rešpekt aj prezývku Kyseľ, tá ho sprevádzala až do konca života. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite