Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úspešné Čierne diery

.marian Jaslovský .kultúra .fenomén

Príbeh skupiny obdivovateľov industriálnej architektúry, ktorí založili združenie a svoju nečakanú popularitu využívajú na dobré veci.

Úspešné Čierne diery ČIERNE DIERY Boris Sirka: Čierna diera. Banské dielo niekde pri hraniciach Slovenska s Ukrajinou.

združenie Čierne diery vzniklo ako skupina fanúšikov industriálnej architektúry, ktorí dokumentovali stavby veľmi často schátrané. Preto aj názov Čierne diery. Snažili sa rozšíriť povedomie o príťažlivosti industriálu. Začali vydávať vysoko oceňované knihy, výtvarné diela. Dnes sú úspešní a vie sa o nich. Využívajú to, aby robili ešte viac aktivít pre rozvoj regiónov.

Rozprávame sa s jedným z členov združenia Martinom Liptákom. 

ako turizmus prerástol do vydavateľského domu a aktivistického združenia?

Cestovali sme po Slovensku, všímali sme si zanedbané pamiatky a začali sme uvažovať, že keď táto téma zaujíma nás, možno bude zaujímať aj iných. Vytvorili sme si webovú stránku a účty na sociálnych sieťach, kde sme začali publikovať cesty s jednoduchými príbehmi. Fotografie sme zverejňovali len z mobilu, nechcelo sa nám vyťahovať fotoaparáty. Postupom času sa stali naše príbehy veľmi populárne, až sme narástli do združenia, ktorým sme dnes. Nebol v tom zámer, nabalilo sa to ako snehová guľa.

čo sa odvtedy zmenilo?

Široká verejnosť začína rozpoznávať hodnoty historických stavieb, ktoré dlho neboli samozrejmé ani v pamiatkovej obci. Aktívnejšie sa diskutuje o potrebe ich ochrany, revitalizácie a podobne. Máme aktivity aj priamo v pamiatkach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite