Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Rok 1945 a súčasnosť

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Pri knihe 1945 od Jiřího Padevěta, českého spisovateľa, kníhkupca, riaditeľa nakladateľstva Academia a držiteľa ceny Magnesia Litera, som si spomenula na rozhovor, ktorý som robila ešte za začiatku svojho štúdia na vysokej škole. Jeden z profesorov vtedy prišiel so skvelým nápadom. Dal nám za úlohu nájsť a osloviť ľudí, ktorí sa narodili ideálne v medzivojnovom období, a urobiť s nimi rozhovor o neprávostiach, ktoré sa vtedy diali, či už priamo im, alebo ich rodinám a známym.

Knižnica .týždňa: Rok 1945 a súčasnosť Jiří Padevět – 1945, Host 2022

vtedy som oslovila pani Annu Greňovú z východného Slovenska, ktorá má teraz deväťdesiatdva rokov, a spísala jej „príbeh svedkyne“, čo nebolo vôbec jednoduché (a navyše sme tento text nakoniec ani nezverejnili, dodnes neviem prečo). Počas rozhovoru som, samozrejme, rátala aj so selektívnou pamäťou, no pani Greňová pôsobila tak suverénne a pamätala si také detaily, že nebol dôvod na to neveriť jej každé slovo.

vojna sa vtedy rozhodne neskončila

Kým sa vrátim ku knihe 1945 (to, že píšem o pani Greňovej, má svoje opodstatnenie), dovolím si napísať aspoň krátky úryvok z nášho rozhovoru: „Zatkli ma 24. februára 1953 o 10. hodine pred bránou Tatravagónky Poprad, kde som bola zamestnaná. Odviezli ma na ŠtB v Poprade, tam ma nepretržite vyšetrovali tridsať hodín bez jedla a spánku, postojačky. Keď som začala driemať, vyšetrujúci eštebák ma preberal údermi pravítkom po prstoch na rukách. Po tomto krutom vyšetrovaní mi o deň neskôr priniesli na jedenie nejakú parenú buchtu, ktorú som si ešte aj musela zaplatiť. Potom ma odviedli k autu a eštebák mi spod kabáta vytiahol šál, ktorým som si musela zaviazať oči. Chceli ma zmiasť tým, že sme autom krúžili po rôznych uliciach v meste. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite