Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Poslední závod: Lyžiarske preteky, v ktorých sa bojovalo o život

.martin Horička .kultúra

Nový film o legendárnych krkonošských pretekoch je skutočným príbehom o priateľstve, odvahe a hrdinstve, ale aj o komplikovaných česko-nemeckých vzťahoch na začiatku minulého storočia.

Film Poslední závod: Lyžiarske preteky, v ktorých sa bojovalo o život csfd.cz

lyže slúžili spočiatku na prepravu po zasnežených horách, od konca 19. storočia sa však lyžovanie postupne mení na príjemnú rekreačnú aktivitu, ktorá rýchlo prerástla aj do obľúbeného športu. Na sklonku existencie Rakúsko-Uhorska bolo už rozšírenou kratochvíľou strednej triedy. Začínali sa organizovať prvé lyžiarske kluby, ale aj preteky, v ktorých si mohli tí najšikovnejší z nich zmerať svoje sily. Aj šport tak vzdialený politike bol však v rakúskej časti monarchie od začiatku poznačený česko-nemeckými národnostnými spormi.

Sudetskí Nemci, ktorí mali svoje vlastné kluby, sa pozerali na Čechov z výšky a odmietali s nimi súťažiť. Po dlhoročných prieťahoch však dokázali zorganizovať na 24. marca 1913 v Krkonošiach spoločné preteky, ktoré rýchlo nabrali národnoemancipačný rozmer. A navždy sa zapísali do histórie. Najlepší český lyžiar Bohumil Hanč v nich síce zvíťazil, ale za cenu svojho vlastného života. Tomáš Hodan vo filme Poslední závod teraz prináša jeho tragický osud na veľké plátno a vydareným spôsobom zachytáva priebeh tejto nešťastnej udalosti.

legendárny závod

Posledné preteky Bohumila Hanča dodnes fascinujú svojím tragickým vyústením a prebúdzajú v nás obdiv aj zvedavosť nad udalosťami, ktoré by za normálnych okolností už dávno zapadli prachom dejín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite