Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Pubertálny Pixar aj slovenský triler

.martin Papšo .kultúra .film

Obdiv je (aj pre filmových tvorcov) dôležitý. Okrem príjemného pocitu utvrdzuje, že daná aktivita má zmysel. Problém nastáva, ak obdivovaný/á robí zlé veci a má vplyv. Našťastie, tu sme vo svete filmu a tento týždeň je naozaj čo obdivovať.

Filmy .týždňa: Pubertálny Pixar aj slovenský triler PRESSFOTO ARTFILM Záber z nového filmu štúdia Pixar Keď sa červenám režisérky Domee Shi z roku 2022.

napríklad nový film od Pixaru o starostiach s pubertou, ktorá má podobu veľkej chlpatej červenej pandy. Obdivovať môžeme aj Najhoršieho človeka na svete. Ak teda hovoríme o nórskom filme. A ak nie obdiv, tak aspoň pozornosť si zaslúži aj nový slovenský triler. Na ďalší slovenský film už priestor nezostal – volá sa Peter Dvorský a ako názov napovedá, je to dokument o obdivuhodnom opernom spevákovi. Aspoň malé zhrnutie mladého klasika: každá hviezda urobí o sebe dokument, Peter Dvorský sa k nim pridal.

film týždňa: Keď sa červenám

Mei je trinásťročná ambiciózna šprtka, ktorá vzorným prospechom, správaním aj množstvom voľnočasových aktivít robí radosť svojej premotivovanej mame. Tá netuší, že jej dcéra má ešte druhú, skrytú tvár, ktorá sa prejavuje napríklad zbožňovaním chlapčenskej hudobnej skupiny. Získať lístky na koncert v ich meste sa stáva hlavným zmyslom života Mei a jej kamošky. Do tejto tajnej operácie náhle vstúpi dlhoročné prekliatie – všetky ženy v rodine sa totiž od určitého veku menia (v momente silného emocionálneho podnetu) na veľkú červenú pandu.  

Keď sa červenám je nový prírastok vo filmovej knižnici štúdia Pixar, ktoré ani po rokoch nestráca nič zo svojej originality. Vzhľadom na tému by sa dalo označiť ako voľné pokračovanie filmu V hlave – o dievčati v predpubertálnom veku, ktoré ťažko emocionálne zvládalo presťahovanie do nového mesta. Jej vnútorné prežívanie sme sledovali cez personifikované emócie. Keď sa červenám ide zvnútra navonok a veľkou červenou pandou vytvára metaforu k nastupujúcej puberte. 

Réžiu mala na starosti Domee Shi a je to zjavne osobná výpoveď. Hlavnou hrdinkou je totiž dievča čínskeho pôvodu v Toronte v roku 2002 – a to presne bola aj situácia Domee v rovnakom veku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite