Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Ukrajinský Majdan aj česká láska nebeská

.martin Papšo .kultúra .film

Oscary sú za nami a hoci sú vždy politické, neomylne riešili svoje tradičné témy identít či práv menšín a nejakú vojnu si nevšimli. Tú pripomenuli len privilegovaní bieli muži Anthony Hopkins či F.F. Coppola. Vitajte v Hollywoode.

Filmy týždňa: Ukrajinský Majdan aj česká láska nebeská PRESSFOTO FILM EUROPE Záber zo švajčiarsko-francúzsko-ukrajinského filmu Oľga z roku 2021, ktorý nakrútil francúzsky režisér Elie Grappe.

aj keď býva dobrým zvykom, že sa v kinách v takomto čase objavujú filmy spojené s Oscarmi, tento týždeň sa tam žiadny z nich nedostal. Prvá dnešná premiéra sa na chvíľu pozrie na Ukrajinu v období protestov na Majdane. Potom si potvrdíme starú známu pravdu, že láska kvitne v každom veku. Na záver nám bude piť krv komiksový upír. Premiéru malo aj pokračovanie adaptácie počítačovej hry Ježko Sonic 2, ale na prvý pohľad pôsobí tak zbytočne, že ho radšej vynecháme.

film týždňa: Oľga

Priznajme si to, o Ukrajinu sme sa predtým zaujímali oveľa menej, ako by sa na suseda patrilo. Nebyť súčasnej situácie, možno by unikol našej pozornosti aj film mladého francúzskeho režiséra Elieho Grappa pod názvom Oľga. Rozpráva príbeh mladej gymnastky, ktorej mama je investigatívna novinárka a píše o korupcii v Janukovyčovej vláde. Po jednom incidente pošle dcéru z bezpečnostných dôvodov do Švajčiarska, aby sa tam pokúsila získať miesto v reprezentácii pre nadchádzajúci európsky šampionát. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite