Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

C'mon C'mon, horko sladká esej o humanizme

.danka Sláviková .kultúra

Americké veľkomestá, ich nikdy sa nezastavujúci pulz, kamera, ktorá skúma detailnú drobnokresbu metropol dokazujúc, že vo veľkom svete sa nachádzajú ešte milióny iných, menších, maličkých svetov. Joaquin Phoenix v nezvyčajne civilnej úlohe osamelého novinára, ktorý sa cez vzťah s malým synovcom učí o vlastnej minulosti, chybách, ale aj o budúcnosti celého sveta v novom filme C'mon C'mon.

C'mon C'mon, horko sladká esej o humanizme Totalfilm.cz

magický pôvab moderných čiernobielych filmov

ak existuje niečo, čo nikdy neprestane byť fascinujúce, je to práve magický pôvab moderných čiernobielych filmov. Americká spoločnosť A24, produkujúca zakaždým overenú kvalitu nezávislého kina, priniesla C'mon C'mon, feel-good movie nielen o stmeľovaní dvoch generačne odlišných ľudí, ale aj o pohľade mladej generácie na budúcnosť tohto sveta. 

Mohlo by sa dokonca zdať, že tento film je akousi poémou, lyrickým dielom o modernom svete, tom veľkom, v ktorom všetci spolu žijeme, ale aj o tých malých, našich súkromných a vlastných svetoch, ktoré sa môžu obsahom rovnať tomu veľkému. Medzi nekonečnou spleťou mrakodrapov, ciest, chodníkov a mostov sa nachádzajú celé rodiny, ale aj osamelí ľudia a deti s nevinnou optikou nazerania na svet, ich prítomnosť i minulosť. Toto všetko existuje v mase miest, ktoré v sebe ukrývajú ľudí a ich príbehy ako poklady. 

príliš obyčajná postava?

Čím je Joaquin Phoenix starší, tým je lepší. V C'mon C'mon stvárňuje po dlhšom čase absolútne civilnú rolu, ktorá po Jokerovi dokazuje, že je nepochybne vynikajúcim hercom, ktorého netreba škatuľkovať iba do postáv psychopatov a čudákov. Postava osamelého rozhlasového novinára Johnnyho, ktorý je slobodným štyridsiatnikom, môže pôsobiť až príliš obyčajne, avšak celý film stavia na obyčajnej výnimočnosti života, ktorý je zložený z malých a nenápadných momentov. 

Film je rámovaný a pretkávaný Johnnyho prácou, čo tvorí cestovanie po USA a robení rozhovorov s deťmi a mladými ľuďmi na tému, ako si predstavujú budúcnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite