Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

NFT alebo kúpte si .jpg obrázok za milióny

.marian Jaslovský .kultúra .fenomén

Zvykli sme si, že digitálne artefakty ako obrázky, hudobné súbory či videá sú kopírovateľné a všetky kópie sú identické, čiže je nemožné hovoriť o nejakom origináli. Vďaka technológii NFT však môže tvorca označiť originál, ktorý tým získa hodnotu. Tak sa môže stať, že obrázok alebo animovaný gif získa hodnotu aj niekoľko miliónov dolárov a majiteľ môže svoje vlastníctvo kedykoľvek bezpečne dokázať.

NFT alebo kúpte si .jpg obrázok za milióny ANTHONY KWAN/GETTY IMAGES NFT dielo tureckého umelca Refika Anadola Space: Metaverse zo série Machine Hallucinations na Digital Art Fair Asia v Hongkongu v roku 2021. Vizuál je generovaný pomocou algoritmov strojového učenia.

skratka NFT znamená anglické spojenie non-fungible token, čiže nezameniteľný – unikátny token (token je čosi ako dôkaz, pečať, rozlíšiteľná jednotka). Je to súbor údajov, ktoré sú uložené v databáze blockchain. Databáza je distribuovaná, to znamená, že nie je v silách žiadneho človeka alebo skupiny ľudí zmeniť v nej údaje. Sú zaznamenané akoby „navždy“.

Prekrývajú sa tu svety kryptomien a NFT, kde sa blockchain využíva, a kryptomena Ethereum je aj najdôležitejšou (aj keď nie jedinou) platformou pri obchodovaní s NFT dielami.

vlastniť dáta

„NFT je dátová reprezentácia vlastníctva,“ hovorí Tomáš Forgáč, spolupracovník INESS a odborník na kryptomeny aj NFT. „Je to revolučný koncept, podobne ako samotné kryptomeny, lebo dovtedy bolo nemysliteľné vlastniť nejaké digitálne aktívum. Možno, že sa niekomu zdá zbieranie originálov digitálnych diel bizarné. Mne príde bizarné zbieranie bejzbalových kartičiek, a to je biznis, ktorý funguje sto rokov,“ usmieva sa.

Možno by sa zišiel jeden jednoduchý príklad, ktorý vysvetlí, že NFT nie je len nejaké huncútstvo rozmaznaných ítečkárov. Ak chcete originál fotografie nejakého fotografa, možnosť bola zatiaľ jediná: že vám podpíše vytlačenú fyzickú kópiu. Pritom väčšina fotografov fotí na digitál. V súčasnosti nie je problém, aby fotograf označil fotku s pomocou tokenu za originál – a môžete si ho kúpiť. V NFT diele je navyše zakódované, že pri každom predaji novému majiteľovi ide časť aj autorovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite