Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klan Gucci – úpadok jednej rodiny

.martin Papšo .kultúra .film

Klan Gucci je film, ktorý mal u nás premiéru koncom novembra minulého roka veľmi nešťastne – práve v deň, keď sa znovu zatvorili kiná a iné kultúrne ustanovizne. Akoby bolo meno Gucci prekliate. A to ešte možno nepoznáte príbeh, ktorý ho sprevádza.

Klan Gucci – úpadok jednej rodiny PRESSFOTO FORUM FILM Herci Jared Leto, Al Pacino, Lady Gaga, Adam Driver a Jeremy Irons ako členovia klanu Gucci vo filme Ridleyho Scotta z roku 2021.

o filme sme písali v krátkom texte v čase jeho uvedenia v rámci filmových premiér (.týždeň číslo 49/2021), ale téma je to zaujímavá aj mimo samotného filmového spracovania. Napríklad pre vzťah reality a filmu pri príbehoch podľa skutočných udalostí. Film natočil slávny britský režisér Ridley Scott, ktorý má na konte viacero filmových klasík (Votrelec, Čierny jastrab zostrelený, Blade Runner), ale aj značne preceňované filmy (Gladiátor), či množstvo menej vydarených kusov (z rešpektu k tvorcovi, ale najmä z priestorových dôvodov neuvádzame). Je neuveriteľne pracovitý aj po osemdesiatke. Minulý rok mali premiéru hneď dva jeho filmy, okrem Klanu Gucci aj Posledný súboj. Podobne ako v prípade pandémií, aj jeho kariéra sa vyvíja vo vlnách. Niekoľko lepších filmov za sebou vzápätí strieda séria tých horších. Nie je mu cudzia komédia, horor, dráma či sci-fi, všestrannosťou sa mu vyrovná hádam len Steven Spielberg, ktorý ho minulý rok tromfol muzikálom (West Side Story).

Ridley Scott citlivo reaguje na módne trendy a spoločenské vlny, a preto napríklad neváhal z hotového filmu Všetky prachy sveta kompletne vystrihnúť každé filmové políčko s Kevinom Spaceym, len preto, že bol obvinený z obťažovania. Všetky scény potom bleskovo natočil s iným hercom, aby stihol pôvodný termín premiéry a nevadilo mu, že minul nejaký ten miliónik navyše. Veľmi rád točí dobové či historické filmy, často inšpirované skutočnými udalosťami. Klan Gucci je jedným z nich. A nebojte sa, nedozviete sa tu nič príliš konkrétne, čo by mohlo pokaziť zážitok z návštevy kina (pokiaľ vynecháte záverečné PS).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite