Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlučný český rok

.rudi Rus .kultúra

Kultúra vždy veľmi citlivo reaguje na celospoločenské dianie. Populárna hudba ako jej súčasť je v tomto procese kategóriou samou o sebe. Jej odozva je veľmi často najrýchlejšia, bez akýchkoľvek zábran, škrupúľ či kompromisov.

Hlučný český rok YouTube/Abbie Falls - Fajtfest 10.7.2021

platí to predovšetkým pre hlučné umenie z kategórie hard’n’heavy, teda čokoľvek, čo sa dá zaradiť do škatuliek ako punk, hardcore, noise a všemožných druhov metalu. Aké zrkadlo nastavila táto gitarová hudba uplynulým covidovým a volebným mesiacom u našich susedov spoza rieky Moravy? Bola v ňom zlosť, hnev a frustrácia. Nechýbala však ani zdravo ventilovaná agresivita a z nej vyplývajúca pozitívna, niekedy priam liečivá energia. 

Rozprávať sa o hudbe s ľuďmi, ktorí ňou doslova žijú v priebehu celého roka, to je vždy veľký zážitok. Naši českí a moravskí kolegovia ako Jan Hamerský, Viktor Palák, Ondřej Helar, Lubomír Martinec, Milan Trachta, Jan Roman a ďalší ukazujú v mediálnom priestore dlhodobo veľký prehľad. Frontman.cz, Rádio Wave, Metalopolis.net, magazín Fullmoon či Metalshop TV, to všetko sú miesta, kde sa vždy zaručene dostanete k tipom na kvalitnú hudbu. Aj tú domácu. Keď sme dali všetci hlavy dokopy, Česi i Slováci, z rekapitulácie uplynulého roka sa stal silný hudobný zážitok. 

jezdíme hrát do světa... 

... z konzervy žerem párky. Text kapely Tři Sestry zo začiatku 90. rokov je stále živý! Rovnako tak ambícia tuzemských hudobných spolkov cestovať po svete a dobýjať srdcia zahraničných fanúšikov. Nie nutne afrických, dodal by určite znalec piesne citovanej v úvode tohto odstavca. Zahraničný úspech sa v priebehu minulého roka aspoň virtuálne podaril mladíkom z kapely Abbie Falls, ktorí si zahrali na internetovej verzii slávneho festivalu KnotFest. Ten patrí do mediálneho impéria legendárnych Američanov Slipknot, takže rozhodne nejde o nejakú podružnú záležitosť. Abbie Falls prinášajú moderné poňatie extrémnej gitarovej hudby, ich deathcore spĺňa prísne žánrové kritériá, nečudo, že zaujal aj pozorné ucho zahraničných odborníkov. Z úplne iného súdka prišiel celosvetový úspech kapely Sněť, ktorá so svojím albumom Mokvání v okovech snáď najvýraznejšie rozbúrila české metalové vody. Surfujú na vlnách retro ošiaľu, ktorý z času na čas zasiahne metalový underground. Raz je to black metal z 80. rokov, inokedy melodický heavy metal, v tomto prípade si budú spokojne kývať hlavou fanúšikovia death metalu s rokom výroby v rozmedzí 1990 – 1994. Bez ohľadu na to, či sa rozprávame o tom švédskom, alebo americkom. Pri počúvaní novej hudby od kapely Sněť si totiž paradoxne prídu na svoje priaznivci starých Entombed či Dismember, ale napríklad aj takých Incantation. Mokvání v okovech je nahrávka, ktorej pristane aj znovuzrodený a náhle opäť veľmi moderný formát magnetofónovej kazety. Keď retro, tak so všetkým, čo k tomu patrí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite