Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Film týžda: Matrix 4.0

.martin Papšo .kultúra .film

Koncom minulého tisícročia sme sa konečne dozvedeli PRAVDU. Životy, ktoré žijeme, nie sú skutočné. Všetko je len virtuálna realita prehrávaná do mozgu strojmi na odvedenie pozornosti od toho, že nás celý čas využívajú. Aspoň tak to bolo vo filme Matrix, ktorého štvrtý diel mal nedávno premiéru.

Film týžda: Matrix 4.0 FOTO GETTY IMAGES Koncom minulého tisícročia sme sa konečne dozvedeli PRAVDU. Životy, ktoré žijeme, nie sú skutočné. Všetko je len virtuálna realita prehrávaná do mozgu strojmi na odvedenie pozornosti od toho, že nás celý čas využívajú. Aspoň tak to bolo vo filme Matrix.

the Matrix: Resurrections je celý názov nového diela a dal by sa preložiť ako Matica: Vzkriesenie. Kým v prípade slovenskej Matice sa otázka jej zbytočnosti dá pomerne jednoducho binárne zodpovedať, s tým americkým vzkriesencom je to trochu komplikovanejšie. Ale k tomu sa ešte dostaneme. Najprv skúsme rozkódovať, prečo mal ten prvý diel taký úspech. A tým sa nemyslí úspech finančný – ten síce prišiel tiež, ale v porovnaní s inými hitmi je to skromné (v rámci USA je aktuálne v historických tabuľkách na 300. mieste a po zohľadnení inflácie je to len o pár miest vyššie). Čím to je, že sa akčný film dostane do knižnice amerického Kongresu, podnieti na rozsiahle analýzy, známi filozofi o ňom píšu eseje a stane sa súčasťou všeobecného kultúrneho povedomia?

the matrix

Základom bola jednoduchá, až triviálna otázka – „čo je skutočné/pravdivé?“ Lenže odpoveď na ňu v postmodernej dobe nemusí byť taká jednoduchá. Vo svete, kde je všetko relatívne, kde je ťažké odlíšiť dobré od zlého a každý má svoju pravdu. Možno je dokonca prvý Matrix dnes aktuálnejší ako v čase svojho vzniku. Natočený bol tak šikovne, že si v ňom každý mohol nájsť svoj uhol pohľadu. Ak ste chceli vidieť priame odkazy na kresťanstvo a Ježiša, bolo ich tam neúrekom. Jeden príklad za všetky – čo všetko môže (ale nemusí) skrývať len meno hlavného hrdinu. Volá sa Thomas Anderson a má prezývku Neo. Neo ako prešmyčka One – čiže The One (vyvolený). Thomas je pôvodom židovské meno a znamená dvojča. Neo viedol dvojitý život (cez deň programátor, v noci hacker) a Tomáš je zároveň jeden z apoštolov, ktorý pochyboval. Anderson je odvodený od „Son of Andrew“ čiže syn Andreja, čo vzhľadom na jeho pôvod má blízko k výrazu „syn človeka“, ktorým sa označuje spasiteľ. A to bola len jedna postava, ktorá navyše zomrela a vstala z mŕtvych. A takto by sa dalo pokračovať veľmi dlho. Ale základ bol v tej jednoduchosti, toto je len bonus pre šprtov, ktorí nasledujú králika hlboko do nory.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite