Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmové pochúťky

.martin Papšo .kultúra .film

Blížia sa Vianoce a v zhone povinností človek často zabúda na to, čo je ich pravou podstatou – dobre sa najesť a pozerať televíziu. Dnes to spojíme a povieme si niečo o filmoch, ktoré sú (najmä, ale nielen) o jedle.

Filmové pochúťky PRESSFOTO NETFLIX Meryl Streep vo filme Julie a Julia, 2009.

vynecháme filmy o zombíkoch a kanibaloch. Týkajú sa síce jedla, a dokonca by sa dalo povedať, že ide o moderné, takzvané raw menu, ale predsa len sa celkom nehodia do sviatočnej atmosféry. Navyše k téze, že láska ide cez žalúdok, pristupujú strašne prvoplánovo. Bokom ponecháme aj notorického Mrázika či Tri oriešky pre Popolušku, i keď v oboch zohrávajú kľúčovú úlohu orechy, a zameriame sa na trochu komplexnejšie pokrmy. Z každého chodu budeme servírovať len malú ochutnávku. Azda vám z toho nebude zle.

Nedá sa začať inak ako Veľkou žranicou. A nebude teraz reč o vládach Smeru, lež o talianskej satire na konzumnú spoločnosť z roku 1973 v réžii Marca Ferreriho. Celá komplikovaná zápletka spočíva v tom, že štyria priatelia v podaní hviezd európskeho filmu si do veľkej vily nechajú navoziť hromadu dobrôt a tými sa chcú doslova prežrať k smrti. Dôvody netušíme. Občas niečo filozofické prehodia, aby sa nepovedalo, aj nejaké dievčatá si zavolajú, ale väčšinou naozaj len jedia a jedia. Ako interpretácia sa automaticky prvá ponúka kritika nenásytnej kapitalistickej spoločnosti, či dokonca priamo samej podstaty ľudstva. Nič proti tomu, každý blbne po svojom. Vhodné ako pomôcka pri odtučňovaní. 

blogeri a šéfkuchári

Chuť si okamžite napravíme rozkošným filmom Julie a Julia (2009, Nora Ephron) o blogerke Julii, ktorá sa rozhodne uvariť počas jedného roka všetky recepty z knižky Julie Child o francúzskej kuchyni a písať o tom pravidelný blog. Úloha je to náročná, pretože tých receptov je až 524. Vizuálny zážitok z jedla je umocnený inteligentným a vtipným scenárom a korunovaný výkonmi dvoch skvelých herečiek - Meryl Streep a Amy Adams. A nezabudnite, že maslo je základom každého varenia! Fanúšikovia Posledného tanga v Paríži by mohli namietnuť, že maslo sa dá využiť aj inak ako pri varení, ale to tu teraz nebudeme rozoberať. Vhodné na opakovanú konzumáciu.

Julie aj Julia varili určite skvele, ale bolo to viac-menej ich hoby, o ktoré sa delili s čitateľmi svojich kníh alebo blogov. Ďalší film už bude o naozajstnom profesionálovi. Dokonalý šéf (2015, John Wells) je dráma o šéfkuchárovi, ktorý sa snaží znova rozbehnúť svoju pokazenú kariéru v prestížnej londýnskej reštaurácii a získať tretiu michelinskú hviezdu. A hviezd je tam veľa aj hereckých (napríklad výborný Bradley Cooper). Podľa tohto filmu sú špičkoví šéfkuchári nezrelé osoby so závažnými psychickými poruchami (jeden rozmláti celú reštauráciu len preto, že o konkurentovi napísali noviny dobrú recenziu). Aj keď zobrazenie kulinárskych umelcov na hranici geniality a šialenstva nie je zďaleka jediným klišé tohto priemerného filmu, oplatí sa pozrieť si ho najmä kvôli jedlu. Hneď niekoľko šéfkuchárov tu pôsobilo ako konzultanti a na tých krásnych jedlách to vidieť. Vhodné ako inšpirácia k vizuálnej úprave jedla, tzv. food stylingu, ak túžite zažiariť na sociálnych sieťach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite