Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Spiritualita nie je náboženský trip

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Hovory o duchovnosti sú terén nebezpečný i krehký. Zvádzajú k zvláštnemu voyeurizmu najhlbších intímností alebo, naopak, k evanjelizačnému pátosu, za ktorý netreba niesť osobnú zodpovednosť, lebo všetko sa nakoniec dá „ukecať” Bohom, cirkvou či dogmami.

Knižnica .týždňa: Spiritualita nie je náboženský trip Jan Němec a Petr Vizina. Znamení neznámého. Rozhovory o spiritualitě. Vydavateľstvo Host, 2021

našťastie, kniha Znamenia neznámeho je cennou výnimkou. Všetci zúčastnení prešli háklivým terénom dôstojne a bez póz.

premyslené otázky a zmysluplné odpovede 

Táto kniha je tak jemná (dokonca i vizuálne), že aj recenzent cíti vnútorný záväzok písať o nej s jemnocitom a úctou. Dielo sa naozaj vydarilo. Postarali sa o to kompetentní autori otázok aj respondenti. 

Jan Němec je vyštudovaný religionista a sociológ.  Zaujal čitateľov i odborné poroty svojimi románmi, najnovšie vycibrenou a hravou prózou Možnosti milostného románu. Vďaka spolupráci s Respektom a Českým rozhlasom má blízko k publicistike, ktorá vážne veci tlmočí do zrozumiteľnej reči. Petr Vizina je vyštudovaný teológ. Zaujíma sa o kultúru, ale presadil sa aj ako komentátor a glosátor.

Potom je tu skvelý zoznam oslovených. Hoci na čestnom prvom mieste v knihe je rozhovor so slovenskou hudobníčkou Shinou, všetci ďalší sú dôkazom toho, že české prostredie – akokoľvek „tradične” ateistické – je viac proticirkevné než antispirituálne. Ukazuje sa, že od všeobecného citu pre kultúrno a poznanie je blízko ku všetkým ďalším svetom, v ktorých sa človek dostáva do hlbiny svojho vnútra alebo (zdanlivo naopak) vyletí smerom hore k transcendentným svetom. 

V našom kontexte by snaha o podobnú knihu asi dopadla inak. K slovu by sa dostali biskupi aj iní klerici, zaslúžilí disidenti a súčasní bojovníci z barikád kultúrnych vojen, v najlepšom prípade zase iní kňazi alebo aktivisti známi charitatívnou prácou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite