Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Módny klan aj spevácky idol

.martin Papšo .kultúra .film

Priatelia, keďže veľa ľudí len tliachalo a nedalo sa začipovať dvoma dávkami, toto je, aspoň zatiaľ, posledná dávka filmových premiér. Niežeby sa filmy nedali pozerať aj doma, ale nie každý tam má sálu ako Putin. Kino je proste kino.

Filmy týždňa: Módny klan aj spevácky idol PRESSFOTO FORUM FILM Adam Driver a Lady Gaga vo filme Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta.

na tomto mieste bývali zvyčajne tri filmové kinopremiéry, ale človek mieni, delta mení. Tým, že sa kiná zavreli, zostal čas len na jednu premiéru, ktorú doplní film z predošlého týždňa. Pozrieť si ich síce nemôžete, ale aspoň budete vedieť, či sa máte na čo tešiť, až sa kiná zase otvoria. Oba filmy majú prudko elegantných, slávnych a veľmi úspešných predstaviteľov a oba sa končia smrťou. To nie je prezrádzanie deja, ale všeobecne známa skutočnosť. V tom prvom bližšie nazrieme do rodinného klanu za známou módnou značkou, kde by sa snobizmus dal krájať. V druhom si nás veľmi blízko k telu pustí česká spevácka ikona, veľkosťou ďaleko presahujúca miestne lúky a háje.

film týždňa: Klan Gucci

Skutočný príbeh slávnej talianskej rodiny Gucciovcov, ktorá stála za rovnomennou módnou značkou. Tú zrejme poznáte, ale možno neviete, že pred rokmi sa jedna zlatokopka rozhodla do nej votrieť svadbou s Mauriziom Guccim a skončilo sa to neslávne. Na papieri to v skratke vyzerá skvele: desaťročia rodinnej histórie, v ktorej nechýbajú láska, zrada, pomsta ani vražda... Problém môže byť, ak sa to celé natiahne na plátne na dve a pol hodiny.

Réžiu mal na starosti legendárny Ridley Scott a vizuálne je to opäť lahôdka. Bohatá výprava, kostýmy, autá, všetko vypiplané do detailu. Hudba si zaslúži zvláštnu zmienku a bohatá talianska studnica, či už v podobe opery alebo populárnych dobových kúskov, je využitá výborne. Tak kde je problém? Možno v tom, že Ridley Scott je „len“ režisér a scenáristicky je odkázaný na iných. Ako povedal Maurizio Gucci svojej žene: „Pridávaš do rozprávania tej historky veľa zbytočných detailov.“ Na druhej strane je tu množstvo skvelých hercov (každý dostal určite poriadnu guču peňazí) a skracovanie by im ubralo z ich priestoru, čo by bola škoda. Možno sa niekde dozviete, že Lady Gaga bola výborná v hlavnej úlohe, a bude to pravda. Prípadne, že Jared Leto, dokonale zamaskovaný za tučného a plešatého Paula Gucciho, si svoju postavu netalentovaného smiešneho hlupáka užíva, a tiež to bude pravda. Rovnako sú skvelí aj Al Pacino či Adam Driver. Najlepší však bol Jeremy Irons, aj keď z dôležitých postáv má najmenší priestor. Mimochodom, tu vidieť, ako sa Hollywood herecky zmenil. Talianov v najlepších rokoch by kedysi hrali Al Pacino alebo Robert DeNiro, ktorí sa síce narodili v USA, ale meno aj pôvod sa nezaprie. Teraz už zostal len Leo, ale ten má len meno bez príslušnej vizáže. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite