Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyrovnávanie sa s minulosťou v Severnom Írsku

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Po každom zabíjaní zostávajú osobné i kolektívne pamäťové stopy. Putovanie po nich je nezriedka náročnejšie ako schopnosť prežiť v čase zabíjania. Chýba pôvodné odhodlanie a vášeň pre “svätú” vec, zostáva len bolesť, hanba a vina.

Vyrovnávanie sa s minulosťou v Severnom Írsku Patrick Radden Keefe, Nič nehovor, preložila Alexandra Strelková, Absynt 2021

proti kolektívnemu popieraniu 

Pred časom vyšiel v slovenčine úplne odlišný beletristický príbeh zo života v Belfaste rozdelenom národným, konfesionálnym a politickým konfliktom. Mliekar Anny Burns získal Man Bookerovu cenu za rok 2018. V tomto pôsobivom príbehu tínedžerky nemajú postavy konkrétne mená. Vystupujú označené len pozíciami vo vzťahoch (sestra, švagor, frajer) a protibritský radikál je jednoducho Mliekar, hoci s touto profesiou vlastne nemá nič spoločné.

Americký spisovateľ a investigatívny novinár Patrick Radden Keefe nemá o podobné literárne hry záujem. Píše o severoírskom konflikte trvajúcom desaťročia exaktne. Odhaľuje aktérov na všetkých stranách, menami nešetrí. Je to vďaka jeho práci s archívnymi prameňmi. Z beletrie zostal „iba” vycibrený rozprávačský talent a silný čitateľský pocit. Keefe nemôže byť úplne nad vecou, keďže spolu s desatinou americkej populácie priznáva írske korene. Ako to už býva, írski Američania boli  a sú írskejší ako tí, ktorí zostali doma. V Bostone jeho detstva sa nikto nehanbil za podporu IRA, hoci už boli všeobecne známe jej najväčšie teroristické zverstvá. Nad barom v írskej krčme visel veniec na pamiatku padlých členov ilegálnej armády a do pivového krígľa boli zbierané príspevky „pre chlapcov”.

Autor sa rozhodol pre tému, keď si v januári 2013 prečítal v New York Times nekrológ za Dolours Priceovou, legendou severoírskeho odporu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite