Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Churchillov rok – ako sa živel stal autoritou

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Záhada silného vodcu nebude nikdy definitívne vyriešená. A hádankou zostáva aj neviditeľná hranica, ktorú treba prekročiť, aby sa priemerný politik premenil na lídra a legendu.

Churchillov rok – ako sa živel stal autoritou Erik Larson, Hrdina a hriešnik. Preložil Igor Otčenáš. Premedia 2021.

knižný obraz prvého roka Winstona Churchilla v premiérskom kresle dokumentuje zrod politika a čiastočne odkrýva recept na správne namiešanie autority,  talentu, výrečnosti, osobnej charizmy i reálneho vplyvu na vývoj udalostí. 

rok zlomu a driny 

Churchill je už dlho obľúbeným hrdinom životopiscov. Jeho osobný i politický príbeh uspokojí priateľov bulvárnych pikošiek aj serióznych záujemcov o históriu. Winston Churchill predsa zažiaril v najkritickejšom okamihu britských, európskych i svetových dejín. 

Martin Gilbert zhrnul jeho život v ôsmich zväzkoch. Erikovi Larsonovi stačil jeden rok (od 10. mája 1940 do 10.  mája 1941), aby nachystal beletristicky vyrozprávanú a súčasne poctivo dokumentárnu ságu o Churchillovi, jeho rodine a bitke o Britániu. „Bol to rok, v ktorom sa Churchill stal tým buldogom s cigarou, ako si myslíme, že ho poznáme podľa jeho najslávnejších prejavov, a príkladom odvahy a vodcovstva pre celý svet.”Larson odolal pokušeniu fikcií a hneď v úvode hrdo upozorňuje na to, že všetky gestá, pohľady či úsmevy v tomto príbehu sú doložené osobnými svedectvami. Ak sa niečo zdá neuveriteľné, ide o typický znak histórie – je ako živý organizmus a vždy nanovo prekvapuje.  Výsledkom je elektrizujúca zmes politického trileru a životopisu. Po tejto knihe sa zrazu aj najlepšie kriminálky môžu zdať (aspoň na chvíľu) fádne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite