Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Bondovka aj Woody Allen

.martin Papšo .kultúra .film

Toto je jeden z týždňov, na ktoré sa filmoví fanúšikovia tešia dlho dopredu. Nielenže konečne dorazil nový James Bond, ale pobaví nás aj Woody Allen ďalšou svojou komédiou. Otázkou zostáva, či sme sa netešili zbytočne.

Filmy týždňa: Bondovka aj Woody Allen PRESSFOTO FORUM FILM Daniel Craig vo svojej poslednej bondovke Nie je čas zomrieť.

zdanlivo úplne odlišné filmy, ale spája ich hneď niekoľko vecí. Jednak neporiadok v číslovkách filmov. Potom Christoph Waltz, ktorý v oboch dielach stvárnil síce malé, ale výrazné vedľajšie postavy. Ale aj samotný Woody, ktorý kedysi dávno sám hral Bonda (aj keď len Jamesovho nepodareného synovca Jimmyho). Možno preto sa 007 predstavuje s dôrazom na krstné meno: Bond, James Bond. Zrejme si ich často zamieňali. Trochu v tieni potom zostáva nová česká dráma, o ktorej si tiež niečo málo povieme.

film týždňa: Nie je čas zomrieť

Zatiaľ poslednému filmu o agentovi Jej veličenstva sa bližšie venujeme v inom článku tohto čísla, a preto tu o ňom bude naozaj len toľko, čo sa vojde za necht na malíčku. Nie je čas zomrieť je 25. – 27. bondovka v poradí. Podľa toho, či rátame aj „neoficiálne“ kusy. Boli to pritom regulárne licencované filmy s postavou Jamesa Bonda, žiadne vykrádačky, ale po zásluhe sa o nich toľko nehovorí. A už vôbec sa nehovorí o tom, že agent 007 je v skutočnosti plagiát. Veru tak, prví boli Francúzi s agentom 117 a Britov predbehli literárne aj filmovo o niekoľko rokov. Vydarené sú najmä neskoršie parodické verzie s Jeanom Dujardinom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite