Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Správa, Mainstream aj 100% Vlk

.martin Papšo .kultúra .film

Slovenský film v kine je stále tak trochu udalosť. Ak sa pridá kvalita, je to mimoriadna udalosť. A keď ten film navyše presahuje naše humná, tak je to udalosť, ktorú si nesmiete nechať ujsť. Jeden adept práve dorazil. Oplatí sa?

Filmy týždňa: Správa, Mainstream aj 100% Vlk PRESSFOTO DNA PRODUCTION Peter Ondrejička ako Rudolf Vrba a Noël Czuczor ako Alfréd Wetzler vo filme Správa.

najprv sa pozrieme na slovenskú historickú správu, ktorá neprestala byť aktuálna. Po nej príde druhá správa – o svete internetu. Tiež sa tvári mimoriadne dôležito a je, naopak, veľmi súčasná, ale ktovie, či bude aj aktuálna. A na záver niečo pre deti aj s varovaním pre rodičov. 

Film týždňa: Správa

Dlho očakávaný film o úteku Alfréda Wetzlera a Waltera Rosenberga (neskôr Rudolfa Vrbu) z Osvienčimu a o správe, ktorú o ňom podali. Atraktívna téma s potenciálom medzinárodne zaujať bola našimi filmármi doteraz prekvapujúco prehliadaná. Ujal sa jej až teraz úspešný režisér Peter Bebjak.

Správa predpokladá aspoň základnú divákovu znalosť témy, pretože bez nej môže byť v deji trochu stratený. Takmer nič nevysvetľuje, žiadne postavy nepredstaví a príbeh je zminimalizovaný na útek a podanie správy. V podstate len vizualizuje udalosti, ktoré by sme mali poznať. Robí to určite zaujímavo, ale ak by sme chceli byť zlí a porovnali to s nedávnym Saulovým synom, ten podobnú tému spracoval oveľa silnejšie a pôsobivejšie. 

Správe nemožno uprieť snahu o autenticitu vrátane medzinárodného hereckého obsadenia. Väčšinou sa drží historických faktov, ale občas narazí na rozpočtové limity – napríklad budovy tábora vyzerajú ako drevené chajdy a nie celkom zodpovedajú dobovým fotografiám. Z neznámych dôvodov sú upravené aj isté dôležité detaily. Vo filme obaja utečenci spisujú spolu správu na stroji, kým v realite ich oddelene vypočúvali (aby sa potvrdila pravdivosť ich tvrdení).

Možno je trochu zbytočný aktualizačný moment, keď počas záverečných titulkov počujeme súčasných slovenských aj zahraničných politikov (samozrejme, aj bromexínového Majka). Inteligentný divák si aktuálnosť témy vie zaiste uvedomiť aj sám pri zbežnom pohľade na súčasný parlament.

Napriek kritickým výhradám je to film, ktorý určite treba vidieť a nielen vďaka silnej téme. Tentoraz bez počtu hviezdičiek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite