Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Testament ikony konzervativizmu

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Kladiem si otázku, čo sa nám na Slovensku stalo a ako je možné, že sa za konzervatívca vyhlási už takmer ktokoľvek vrátane fašistických nacionalistov alebo kresťanských komunistov, ako definoval nemalú časť slovenských kresťanských voličov Vladimír Palko.

Testament ikony konzervativizmu Roger Scruton: Jak být konzervativec. Books & Pipes, 2021.

ako je možné, že bývalý vekslák a otec desiatich detí(+/-),ktoré má s háremom žien, sa pasuje za ochrancu tradičných hodnôt? Kde sa stala chyba, že sa slovenský konzervativizmus zúžil na tému LGBT a zákazu interrupcií? Ešte koncom milénia hrali slovenskí konzervatívci v slovenskej politike dôležitú úlohu, do istej miery nastavovali smer verejného diskurzu a boli schopní priniesť témy ako rovná daň. Dnes pripomínajú paródiu na zašlé slávne časy.

Žeby slovenskí pseudokonzervatívci nečítali knihu ikony celosvetového konzervativizmu sira Rogera Scrutona Jak být konzervativec? Tá sa i na slovenský trh dostala vďaka Centru pro studium demokrace a kultury (CDK) a vydavateľstvu Books & Pipes. Táto kniha vyšla v origináli už v roku 2014, no na pultoch československých kníhkupectiev sa objavila až po smrti autora.

priateľ Československa

Roger Scruton je špeciálne významný pre celé Československo a pre disidentov za boľševického režimu. Československo viackrát navštívil. Scruton vtedy videl socializmus v praxi a ako sám píše, naučil sa ho vnímať inak ako na Západe, kde pre mnohých predstavoval, a bohužiaľ i dodnes predstavuje, socializmus sen idealistov. V prvej kapitole knihy Scruton píše „došlo mi, aký podvod bol spáchaný v menej socializmu, a pocítil som bezodkladnú povinnosť s tým niečo urobiť. Všetky zákony, ktoré navrhovala britská Labouristická strana a ktoré mali zmeniť usporiadanie spoločnosti k väčšiemu dobru pre každého prostredníctvom kontroly, marginalizácie alebo zákazu niektorých prirodzených ľudských aktivít, pre mňa nadobudli iný význam.“ň

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite