Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto vraždí poľovníkov a prečo? Detektívka o morálke a zabíjaní Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď.

.daniel Antoni .kultúra .knižnica

V poľskom zapadákove na hraniciach s Českom žijú čudní ľudia, akísi dobrovoľní vyhnanci. Medzi nimi aj učiteľka Janina, ktorá sa venuje astrológii a miluje zvieratá. Všetko sa zmení, keď jeden sused zomrie a mŕtvolu pietne oblečú do sviatočného obleku. Čosi začne vraždiť poľovníkov.

Kto vraždí poľovníkov a prečo? Detektívka o morálke a zabíjaní Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď. Olga Tokarczuk: Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď. Premedia, 2021.

netradičnú detektívku s krkolomným názvom Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď napísala najvýznamnejšia poľská spisovateľka dneška Olga Tokarczuk. Jej literárny talent dostal niekoľko ocenení a medzi nimi sa skvie Nobelova cena za literatúru za rok 2018. Tokarczuk je výnimočná a je individualistka. Takmer 60-ročná dáma nosí dredy a vyjadruje sa k aktuálnym problémom. Kritizuje poľskú vlády s autokratickými tendenciami a nebojí sa reakcií politikov. A svet jej načúva, lebo laureátka Nobelovej ceny má svetu čo povedať. Olga Tokarczuk je aj tým strašným slovom, ktoré poľským ultrakonzervatívnym mocipánom nedá spať – feministkou.

Na začiatok treba zdôrazniť, že dielo je brilantne napísané a má atmosféru. Kniha sa číta ľahko a dej čitateľa úplne pohltí. Tokarczuk je skvelá rozprávačka a čitateľ si vie predstaviť nielen tvrdé prírodné scenérie, ale aj postavy. A postavy aj dialógy sú popísané skvelo, celá kniha je zážitok. Okrem zážitku však ponúka aj možnosť zamyslieť sa nad vážnymi témami.

skvelý dej a skvelá hrdinka

V knihe sú časté miniepizódky, ktoré útočia na predstavivosť a zmyslové vnemy. Je ľahké sa pousmiať nad opisom arabského doktora alebo predavačky v obchode. Sú opísaní citlivo a s láskou k ľuďom. Nesympatické postavy vyžarujú zlé veci: pokrytectvo, obmedzenosť alebo duševnú plytkosť. V jednej scéne sa človek pousmeje a v druhej strasie odporom. Nechýba ani trefná životná múdrosť – keď je tma a človek potrebuje baterku, tak ju nikdy nevie nájsť. Cez deň sa baterka akoby zázrakom objaví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite