Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudobné festivaly v lete 2021

.alžbeta Múcsková .kultúra ..festivaly

Pandémia ochorenia Covid-19 mala silný dopad na kultúrny priemysel na Slovensku. Keďže kultúra papierovo nepatrí medzi esenciálne oblasti, mnoho interpretov, kapiel a organizátorov podujatí narazilo na krízu. Blíži sa leto a opatrenia sa postupne uvoľňujú. Hudobné festivaly sa ale naďalej nemôžu konať tak, ako sme na ne boli zvyknutí.

Hudobné festivaly v lete 2021 BORIS NĚMETH

situácia ohľadom pandémie sa na Slovensku zlepšuje a opatrenia sa postupne uvoľňujú. To, ako bude vyzerať tohtoročné leto je však stále otázkou. Už niekoľko festivalov oznámilo, že opäť presúvajú akciu až na budúci rok, alebo pripravujú menšiu alternatívu. Pandémia mala na hudobný a akciový biznis silný dopad. 

odklad festivalov

Ako prví svoj odklad oznámili organizátori festivalu Pohoda. Pohoda je najväčším festivalom na Slovensku a jej tradícia má už za sebou dvadsaťtri veľkých podujatí. Okrem toho sa minulý rok konal online festival Pohoda in the Air a tento rok klasický festival nahradí alternatíva Pohoda on the Ground. „Ide o sériu piatich festivalov s kapacitou 1000 ľudí denne. Všetko prebehne od siedmeho do jedenásteho júla na trenčianskom letisku. Chceme poukázať na dôležitosť hudobných klubov ako základu pre hudobnú scénu, preto sme prizvali 10 klubov, ktoré na akcii kurátorujú svoje pódiá. Každý deň sa predstavia dva kluby, majú slobodu v tvorbe dramaturgie, táto časť festivalov sa bude tým pádom každý deň meniť,“ vysvetlil organizátor Michal Kaščák. Na týchto festivaloch predstavia aj, ako je pre Pohodu zvykom, niektoré formy vizuálneho umenia, premietania filmov a diskusie. Pred vstupom budú nezaočkovaní účastníci testovaní. 

Festival Grape už taktiež oznámil svoj presun na nasledujúce leto. „V podstate sme čakali iba na záväzné nariadenie hlavného hygienika. Už dlhšie nám je jasné, že akciu pre 30 tisíc návštevníkov nám nikto nepovolí,“ povedal organizátor Ján Trstenský. Na rozdiel od Pohody sa ale nechystá pripraviť malý denný festival. „V lete sa uskutoční veľa malých festivalov, a ten program bude veľmi podobný, keďže ponuka slovenských kapiel je limitovaná. Zaplatiť zaujímavé zahraničné meno je pri nariadenej kapacite nereálne, ale veríme, že vďaka našim partnerom sa nám niečo malé podarí priniesť,“ dodal. Svojich skalných fanúšikov však Grape nechce sklamať, a tak jeho organizátori pripravujú niekoľko open-air koncertov v Bratislave. Festival Punkáči deťom sa ale uskutoční, aj keď v inej podobe, než sú jeho návštevníci zvyknutí. „Nebude to taký festival, aký sme plánovali po skončení ročníka 2019, bude menší a rodinnejší,“ vyjadril sa organizátor Andrej Siget. Kapacita festivalu bude, ako aj pri iných, tisíc ľudí. Festivalu sa dokonca podarilo zarezervovať okrem slovenských kapiel a interpretov aj zopár zahraničných mien. Okrem koncertov taktiež plánujú aj iné aktivity. „Festival bude prebiehať na dvoch scénach: hlavné pódium a druhé menšie, kde sa budú kombinovať akustické koncerty s cestovateľskými prednáškami, stand up comedy, slam poetry, rozhovormi, debatami, diskusiami a after párty s dj-mi,“ predstavil víziu organizátor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite