Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O jezuitoch. Viera a veda sa v ich ponímaní nikdy nevylučovali

.štefan Chrappa .kultúra .spoločnosť

Dvadsiateho mája 2021 sa začal pre jezuitov Ignaciánsky rok. Má motto Vidieť všetky veci novým spôsobom v Kristovi. Impulzom je päťsté výročie obrátenia sa svätého Ignáca na vieru. Zlom nastal, keď takmer prišiel o život.

O jezuitoch. Viera a veda sa v ich ponímaní nikdy nevylučovali PAINTERS/ALAMY/PROFIMEDIA Tridsaťročný Ignác z Loyoly sa zotavuje zo zranenia na obraze Alberta Chevalliera Taylera. Počas rekonvales- cencie sa obrátil k Bohu.

jezuiti patria medzi najvzdelanejšie rehole. Ich metódy provokovali pred päťsto rokmi, keď vznikali, a modernosť si zachovávajú aj dnes. O jezuitoch kolujú anekdoty. Tie, ktoré o sebe rozprávajú jezuitskí pátri, sú láskavé. Jezuiti sa tešia zo svojej praktickosti. Z nej vychádza aj príbeh o tom, ako sa spoločne modlia benediktín, dominikán, františkán a jezuita. V jednom momente zhasne v kostole svetlo. Benediktín sa ďalej modlí. Všetky modlitby vie naspamäť. Dominikán filozofuje o podstate svetla a temnoty. Františkán chváli Boha, ktorý ľuďom prináša okrem svetla aj „sestričku tmu“. A jezuita? Jezuita ide von a vymení poistky. Áno, toto sú jezuiti. V knihe Radosť, humor a smiech v kresťanskom životeznámy americký jezuita James Martin píše, ako im predstavený pri vstupe do kláštora rozprával starodávny príbeh z čias svätého Ignáca. Ten sa vraj viezol na somárovi a stretol človeka, ktorý sa tiež viezol na somárovi. 

Tento počas rozhovoru urazil Pannu Máriu a impulzívny Ignác ho chcel zabiť. Predsa sa mu to zdalo príliš kruté, tak to nechal na osud. Ak somár, na ktorom ide neznaboh, odbočí na poľnú cestu, bude to znamenie, že ho má Ignác zabiť. Ak sa však oslík rozhodne, že si bude cupitať po dláždenej hradskej ceste, bude to znamenie, že ho má nechať žiť. Oslík kráčal po hradskej a Ignác bol rád, že nemusí prelievať krv. „Aké z toho plynie ponaučenie?“ spýtal sa mladíkov predstavený. „No, že odvtedy u nás rozhodujú somári.“ Aj takýto zmysel pre humor je jezuitskou doménou.  Existujú však aj iné, hanlivé vtipy na adresu jezuitov. Jeden hovorí o dvoch jezuitoch, ktorí cestujú vlakom a prihovorí sa im spolucestujúci. Zaujíma sa, ku ktorému rádu pátri patria. Jezuiti hrdo odpovedajú, že sú zo Spoločnosti Ježišovej. „A z prvej, či druhej?“ ironizuje spolucestujúci. Rehoľníci otázke nerozumejú. Provokatér teda vysvetľuje: „Prvú Ježišovu spoločnosť tvorili v jasličkách osol a vôl a druhú dvaja lotri na kríži.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite