Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marvel a DC Comics. Epický súboj superhrdinov

.martin Papšo .kultúra .film

Bergman, Tarkovskij, Fellini – to sú ozajstní superhrdinovia filmových dejín. Nadčasoví, takže o nich môže byť reč kedykoľvek neskôr. Dnes si to rozdajú komiksoví giganti Marvel a DC Comics.

Marvel a DC Comics. Epický súboj superhrdinov IMAGE CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA Komiksoví hrdinovia DC The Flash, Superman, Cyborg, Wonder Woman, Batman a Aquaman, ktorých vo filme Justice League z roku 2017 hrajú Ezra Miller, Henry Cavill, Ray Fisher, Gal Gadot, Ben Affleck a Jason Momoa.

ich súboj trvá už desaťročia na stránkach časopisov, ale postupne sa presunul aj do inej dimenzie – filmovej. A práve na tú sa dnes zameriame. Prvé televízne adaptácie zo 60. rokov mali poslúžiť najmä ako podpora predaja tlačených vydaní komiksov. Vo všeobecnosti sa príbehy DC (skratka pre Detective Comics) považujú za temnejšie a vážnejšie ako tie od Marvelu. Ale nebolo to tak vždy. Napríklad taký Batman z televízneho seriálu tej doby vyzeral, ako keby si natiahol čierne slipy na šedé elastické pyžamko. 

Marvel začínal asi o dekádu neskôr podobne lacnými seriálmi, z ktorých v pamäti zostal najmä Neuveriteľný Hulk. To je tá veľká zelená obluda, na ktorú sa vždy zmení Bruce Banner, keď sa veľmi nahnevá. V tom čase neexistovali počítačové triky alebo mejkap, aby mohol Bannera aj Hulka zahrať ten istý herec. A tak Hulka hral Lou Ferrigno (no hral, skôr si predstavte Arnolda Schwarzeneggera a odstráňte zvyšky talentu).

prvé filmy

DC boli predsa len o niečo popredu, pretože už v roku 1978 natočili pomerne ambiciózneho Supermana – na tú dobu obrovský rozpočet, Mario Puzo ako jeden z autorov, Marlon Brando v jednej z dôležitých úloh. Vznikol vydarený zábavný film a hlavne veľmi úspešný. Ale objavil sa zloduch – nenásytné štúdio. Chcelo vyžmýkať čo najviac peňazí, a tak tlačilo na ďalšie pokračovania. Dvojka bola ešte v poriadku, ale trojka už bola zlá a štvrtý diel sa občas objaví v rebríčkoch najhorších filmov. 

Temnejší tón DC sa prejavil až v 80. Rokoch, a to sa odrazilo aj na voľbe režiséra Tima Burtona pre filmového Batmana z roku 1989. Postup odskúšaný pri Supermanovi sa podarilo úspešne zopakovať: sľubný začiatok, rovnaký počet pokračovaní a otrasný štvrtý diel. Ani Lex Luthor s Jokerom by nedokázali takto pochovať dve najznámejšie postavy zo sveta DC.

Marvelovskí hrdinovia na plagáte k filmu Avengers: Age of Ultron, 2015, ktorý nakrútil natočil režisér a scenárista Joss Whedon.PHOTO 12/ALAMY/PROFIMEDIAMarvelovskí hrdinovia na plagáte k filmu Avengers: Age of Ultron, 2015, ktorý nakrútil natočil režisér a scenárista Joss Whedon.O Marvele v tom čase vo filmovom svete zatiaľ veľmi nechyrovať. Prvým počinom bol v podstate až Blade z roku 1998, aby sa to naplno rozbehlo s X-menmi. Po nich sa začalo trhať vrece s komiksovými filmami v počtoch, ako ich poznáme dnes. Úspech adaptácií Marvelu určite prispel k snahe o oživenie Batmana a na pomoc neprišiel nikto menší ako Christopher Nolan. Toho sme tu už nedávno vychválili, a tak teraz len skromne dodajme, že popri jeho trilógii vyzerá celý Marvel tak trochu ako hračkárstvo. Nepotreboval po nikom opakovať. Natočil si to po svojom a hlavne celý príbeh dokonale uzatvoril, takže sa nemohlo stať, že by jeho víziu niekto ďalším pokračovaním pokazil. A k tomu pridal pár miliárd na tržbách ako bonus.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite