Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mozaika silného vyznania:  Elity kryli pedofila, umelca, intelektuála a spisovateľa, ktorého všetci uznávali

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Na otázku, či môže súhlas dieťaťa ospravedlniť milostný vzťah s dospelým, ktorá otvára knihu Súhlas, by som rozhodne odpovedala „nie“. A čo vy? Nuž, odpoveď totiž nie je taká jednoznačná pre všetkých.

Mozaika silného vyznania:  Elity kryli pedofila, umelca, intelektuála a spisovateľa, ktorého všetci uznávali

ani náhodou nehovorím o stredoveku, keď bola spoločnosť nastavená úplne inak a ospravedlňovalo sa v nej aj to, čo by dnes bez povšimnutia určite neprešlo. V tomto prípade ide o obdobie pred štyridsiatimi rokmi v demokratickej krajine, ktorú vnímame ako jednu z najvyspelejších. Kiežby toto označenie vtedy platilo aj pre parížsku elitu. Tá v tom čase vo Francúzsku kryla pedofila, umelca, intelektuála a spisovateľa, ktorého všetci uznávali, stáli za ním a ospravedlňovali ho.

Vanessa Springora sa s francúzskym spisovateľom Gabrielom Matzneffom prvýkrát stretla, keď mala iba trinásť rokov. Milenci sa z nich stali, keď mala štrnásť a on päťdesiat. Vtedy už celé roky otvorene a beztrestne písal romány, v ktorých sa vôbec netajil tým, že ho priťahujú nielen maloleté dievčatá, ale aj chlapci. Dokonca za svoje literárne diela získaval ocenenia, a to až do momentu, kým sa Vanessa nerozhodla prehovoriť práve prostredníctvom tejto knihy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite