Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kontrasty v srdci temnoty

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Takmer všetky knihy o kolonializme a rasizme majú podobu manifestu proti utláčaniu a neprávostiam, alebo sumáru historických udalostí. No kniha Srdce temnoty, ktorá sa stala podkladom Coppolovho filmu Apocalypse Now (1979), je iná a vymyká sa akýmkoľvek štandardným označeniam, pretože je oveľa hlbšia a komplikovanejšia.

Kontrasty v srdci temnoty Joseph Conrad: Srdce temnoty. OZ Brak, 2020.

joseph Conrad, anglický spisovateľ s poľským pôvodom, ňou poriadne zatriasol našou globalizovanou súčasnosťou, a to aj napriek tomu, že ide o knižné dielo, ktoré vzniklo už v ranom dvadsiatom storočí.

Keďže sa vzápätí na to stalo jedným z najzásadnejších literárnych diel, určite nebolo prekvapením, že zožalo aj poriadnu kritiku. Problém nebol a nie je v príbehu, ktorý Conrad predostiera, ale v spôsobe, ako naráža okrem iného aj na mantinely rasizmu, a to práve prostredníctvom vyobrazenia afrického národa s označením primitívny, exotický a nebezpečný. Dodnes preto vyvoláva v diskurzoch otázky, na ktoré už, žiaľ, nedostaneme odpovede – ide o knihu, ktorá je iba ťažko podaným dobrodružným románom alebo je to kritika európskeho kolonializmu a rasizmu?

ľudia, ktorí nie sú ľudskí

Príbeh anglického námorníka Charlesa Marlowa, ktorého si najala belgická spoločnosť ako kapitána riečneho parníka v Konžskom slobodnom štáte, vtedajšej prvej kolónii na území dnešného Konga (1885 – 1908), možno vnímať rôzne a na odlišných úrovniach. Je jasné, že záleží od vás, ako sa k tejto krátkej novele postavíte. Či už jeho autora označíte za rasistu – ako to urobil nigérijský spisovateľ a „otec“ modernej africkej literatúry Chinua Achebe, ktorý bol presvedčený o tom, že Conrad svojou knihou rozširuje nebezpečné stereotypy o Afričanoch a odsúdil ho za to vo svojej eseji Obraz Afriky – alebo ho budete vnímať ako autora, ktorý napísal novelu vyobrazujúcu neustále sa meniace odtiene zla s presahmi do súčasnosti. V skutočnosti však nie je vôbec jednoduché zaradiť si toto útle, ale silné dielo, pretože jeho interpretácie sa zakaždým líšia.

 Je preto zrejmé, že jedným z autorových cieľov bolo zmiasť nás komplikovanou filozofiou a psychológiou, vyvolať tak množstvo otázok a prinútiť premýšľať. Na túto pascu však prídete až v momente, keď si už bude nástojčivo vyžadovať vašu úplnú pozornosť. V opačnom prípade sa totiž stratíte rovnako ako Marlow, ktorého expedícia demonštruje obraz jeho vlastnej vnútornej rozorvanosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite