Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O hraniciach, superhrdinoch a vykopávkach. Streamovacie tipy, ktoré stoja za pozornosť

.ján Pagáč .kultúra

Týždeň čo týždeň pribúdajú na streamovacie platformy kvantá nového obsahu. Následkom pandémie doslova nahradili tradičné kiná, čo neušlo pozornosti ani veľkým hollywoodskym štúdiám. Najnovšie filmové trháky sú tak dostupné už aj v pohodlí domova. Okrem obľúbených superhrdinských eposov nie je na škodu upriamiť pozornosť aj na menšie seriálové či filmové produkcie, ktoré nás (občas priam chladnokrvne) vrátia späť do reality všedného sveta.

O hraniciach, superhrdinoch a vykopávkach. Streamovacie tipy, ktoré stoja za pozornosť

allen v. Farrow 

HBO Go sprístupnil v priebehu marca novú dokumentárnu minisériu Allen v. Farrow (2021) oceňovaných investigatívnych tvorcov Kirbyho Dicka a Amy Zieringovej. 

V štyroch hodinových častiach postupne rekonštruujú bezmála tridsaťročný príbeh prominentného páru filmového sveta – režiséra Woodyho Allena a herečky Mie Farrow. Navonok idylické spolužitie spriaznených umeleckých duší narušilo v roku 1992 herečkino obvinenie manžela zo zneužívania ich, vtedy sedemročnej, dcéry Dylan. Ako to dopadne, keď jedného z najuznávanejších režisérov svojej doby, ideál neuroticko-intelektuálnej plachosti, inkriminujete z tak závažného trestného činu? Tvorcom série možno vytknúť jednostranné zaujatie, no po výpovedi Farrowovej dcéry (a vzhliadnutí autentických videozáznamov Mie Farrow z dní bezprostredne po údajnom akte) sa dá konštatovať jedno: ak sa Allenovi podarí aj po tejto sérii nájsť financie na ďalší film, koľko divákov bude ochotných pozrieť si ho?

wandaVision

Disney + v spolupráci s Marvel Studios uviedol v marci deväťdielnu sériu WandaVision (2021).

Prvý z niekoľkých ohlásených seriálov (okrem iných sa môžeme tešiť na vlastné série Loki či Hawkeye – obe s premiérou ešte v tomto roku) je úvodom do tzv. „štvrtej fázy“ zastrešujúceho príbehu spoločného marvelovského univerza. Výhodou seriálového rozprávania je možnosť obohatenia fiktívnych svetov „vedľajších“ superhrdinov zo známych komiksových filmov o ich vlastné príbehy. Ako sa Scarlet Witch vysporiada so stratou Visiona, ktorého ešte v Nekonečnej vojne (2018) zabil Thanos pri finálnej konfrontácii vo Wakandských lesoch? Tvorcovia WandaVision zvolili zaujímavý retro štýl rozprávania, kde každý diel pripomína mizanscénu sitcomu z rôznych dekád 20. storočia. Mestečko Westview, v ktorom sa celý dej odohráva tak spoznáme v čiernobielych idylických 50. rokoch pripomínajúcich Pleasantville (1998), post hipisáckych 70. rokoch či frenetických deväťdesiatkach. Ako však sme už pri superhrdinských príbehoch zvyknutí – aj vo WandaVision sa skrýva forma vyššieho zla, ktoré treba odhaliť a zničiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite