Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Príbeh z planéty Thulkandra: Ste vystrašený? To prekonáte...

.clive Staples Lewis .marek Markuš .kultúra .teológia

C. S. Lewis bol popredný kresťanský učenec a spisovateľ 20. storočia. Okrem významných akademických prác sa preslávil dielami pre širokú verejnosť, v ktorých sa zaskvela jeho imaginácia. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Thulkandra, tretieho dielu Kozmickej trilógie.

Príbeh z planéty Thulkandra: Ste vystrašený? To prekonáte... APHELLEON/GETTY IMAGES

george Orwell svoju recenziu Lewisovho diela That Hideous Strength, čiže Thulkandra začína pamätnou vetou: „Celkovo platí, že romány sú lepšie, keď sa v nich nedeje toľko zázrakov.“ Ale aj ateista Orwell musel uznať, že knihu treba čítať, pretože okrem teologických tém v nej Lewis farbistým spôsobom rieši etickú a morálnu zodpovednosť prudko sa rozvíjajúcej vedy a technológií. Recenzia vyšla len pár dní po zhodení atómových bômb v Japonsku v lete 1945, čo jej dodalo naliehavý apokalyptický kontext. Lewisovou témou však nie sú zbrane hromadného ničenia, ale niečo oveľa komplikovanejšie: biomedicínske pokusy a ciele transhumanizmu v rukách temných síl. „Človek raz zatrasie vesmírom a zvrhne bohov, aby sa sám stal bohom. Na tejto konšpirácii nie je nič tak drasticky nepravdepodobné,“ priznáva Orwell. Súčasná doba AI, robotiky a génového inžinierstva len potvrdzuje, že podnadpis, ktorý dal Lewisovmu životopisu Alister McGrath, je presný: Excentrický génius a zdráhavý prorok. 

Príbeh sa odohráva na planéte Thulkandra, teda na našej Zemi. Jednou z hlavných postáv je Mark, ambiciózny progresívny sociológ, o ktorého služby má záujem tajomný Národný inštitút koordinovaných experimen­tov. Zalichotí mu to a Mark sa usiluje preniknúť do vnútorného kruhu zasvätencov.

Mark pri večeri sedel vedľa Filostrata a nablízku boli aj iní členovia úzkeho kruhu. Talian mal zhovorčivú náladu – práve dal vyrúbať niekoľko veľkých bukov v okolí Inštitútu: „Prečo ste to urobili, profesor?“ povedal Winter, ktorý sedel oproti. „Nemal som dojem, že by nejako ohrozovali stavbu. Ja osobne mám stromy rád.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite