Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezabudnite zajtra otvoriť okno!

.daniel Hevier ml. .kultúra ..boris pasternak

Letmé záblesky socializmu – vstavaný sekretár, v ňom kniha s fialovým obalom a na nej nápis Doktor Živago. Až po rokoch sa v plnom rozsahu vyjavuje obraz zmarených osudov jej autora, jeho rodiny a priateľov, ako aj autorky slovenského prekladu. Minulý rok sa niesol v znamení veľkého výročia ruského básnika a prozaika Borisa Pasternaka.

Nezabudnite zajtra otvoriť okno! HAROLD K. MILKS/SITA Ruský básnik, spisovateľ a disident Boris Pasternak vo svojej pracovni v Peredelkine neďaleko Moskvy

posledné slová Borisa Pasternaka boli praktické, ale aj symbolické. Prevzdušnite môj dom, otvorte sa novým myšlienkam a vyvetrajte tú zatuchnutú minulosť stojacu za životmi miliónov ľudí. Samozrejme, že je to iba hranie sa so slovíčkami, odkazmi, symbolmi, ale taká bola aj tvorba ruského básnika a prozaika. 

Pasternak zažil pohyb cárskeho Ruska priamo z balkóna ich moskovského rodičovského domu, z ktorého videl ostatky Alexandra III. a korunováciu Mikuláša II. V ňom prežíval zádumčivé detstvo obklopený knihami, obrazmi, hudbou a spoločenskými zmenami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite