Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Osobnosti vyberajú najlepšie hudobné skvosty roka 2020. Drsné časy priniesli silné nahrávky

.redakcia .kultúra .hudobná anketa

Rok 2020 je za nami a navzdory covidu priniesol aj zaujímavé hudobné počiny. Áno, mohlo ich byť viac, no tie, ktoré uzreli svetlo sveta a rezonujú v našej ankete, stoja za to. Nájdete albumy od metalu cez Boba Dylana až po skladby pre husle a klavír. Dúfame, že rok 2021 prinesie ešte viac.

Osobnosti vyberajú najlepšie hudobné skvosty roka 2020. Drsné časy priniesli silné nahrávky POIKE/ISTOCK/GETTY IMAGES tarý dobrý Dylan je späť! Na novom albume je abso- lútne presvedčivý. Rovnako presvedčiví sú Juraj Tomka a klavirista Maroš Klátik, ktorí oživujú to, čo v polo- vici 19. storočia predvádzal Miska Hauser.

šimon Jeseňák .týždeň, zástupca šéfredaktora 

Testament: Titans of Creation. Po skvelých dvoch albumoch Dark Roots of Eart a Brotherhood of Snahe vydala skupina Testament skvelý album Titans of Creation. Pre milovníkov old-school thrash metalu bol tretí apríl 2020 sviatkom. Partička okolo frontmana Chucka Billyho rozhodne nesklamala. Skladby ako Children of the Next Level či Dream Deceiver majú šancu stať sa koncertnými hitmi, ostáva len dúfať, že v roku 2021 si ich koncert budeme môcť vychutnať a nech už budú hrať kdekoľvek v Európe, budem tam. Rok 2020 bol jedným veľkým nevydareným experimentom, našťastie, niečo podobné sa o novom albume Testamentu povedať nedá.

 

marína Galisová .týždeň, zástupkyňa šéfredaktora 

Yzomandias Melanž: EP. Nahrávka veľmi úspešného interpreta mohla byť aj nič nehľadajúci shit. A je to zaujímavé dielo so zvukom, z akého sa tešíte stále dokola. Marilyn Manson: We Are Chaos. Muzikálne a príjemné. To by asi odo mňa počuť nechcel. Ale je to prosto pesničkár v hororovom habite.

peter Bálik hudobník, novinár

Bob Dylan: Rough and Rowdy Ways. Dylan to opäť dokázal. Po sérii sinatrovských albumov pre dôchodcov konečne prišiel s vlastnými pesničkami so silnými textami nositeľa Nobelovej ceny. Je to jeho najlepší album od Modern Times (2005). Rough and Rowdy Ways je o prekračovaní osobných rubikonov, bozkávaní múz, spevákovej smrteľnosti a jeho pohľadoch do večnosti. Je to impozantná zmes nádherných veršov a hrejivých hudobných nápadov. Z domácej produkcie ma zaujala nahrávka od Queer Jane: Amen Dolores. Bratislavská skupina Queer Jane nahrala zatiaľ svoj najlepší album. Má spád, je zovretý, hemží sa rôznymi odkazmi na históriu a hlavne je nabitý krásnym pesničkárstvom. Marián Varga raz povedal, že dnešnej popmusic chýbajú melódie. Amen Dolores by mohol byť odpoveďou na výčitku majstra. 

ján Klíma, muzikológ

Miska Hauser: Skladby pre husle a klavír. Archetyp hus­ľového virtuóza pozná celý svet. Zoznámil sa s ním v polovici 19. storočia, keď paganiniovskú bravúru aj viedenskú huslistickú techniku osobne po najrôznejších kútoch zemegule spropagoval Mishka Hauser. Rodák z Prešporka, majster svojho nástroja a jeden z prvých hudobných svetobežníkov. So „stradivárkami“ pod pazuchou precestoval Európu, Ameriku, miesta v Ázii, Afrike, Austrálii a všelikde inde. Vlakom, loďou, koňmo aj po vlastných. Všade hral aj komponoval. To, čo zvedavcom po celom svete predvádzal, nám teraz približujú huslista Juraj Tomka a klavirista Maroš Klátik na spoločnej nahrávke Hauserových virtuóznych skladieb.

rudolf Rus, hudobný publicista

Today Is The Day: No Good To Anyone. Tvrdej gitarovej hudbe sa darilo aj napriek všetkému, čo sa v roku 2020 udialo. Samozrejme, boli sme bez koncertov a festivalov, ale štúdiová tvorba umelcov prekvitala. Na svoje si prišli fanúšikovia známych veličín ako Sepultura, Napalm Death, Body Count, Deftones či Lamb Of God, radosť mali priaznivci progresívnych mien typu Plini, Enslaved alebo Ulcerate. Nehovoriac o zúrivej omladine, ktorá sa hlasno prihlásila o slovo (Code Orange, Kvaen, Konvent). Ak by som mal vybrať jeden-jediný album, ktorý najlepšie vystihoval celý rok 2020, tak je to bezpochyby nahrávka No Good To Anyone od kapely Today Is The Day, za ktorou stojí zvukový čarodejník, vizionár, muzikant ošľahaný životom Steve Austin. V jeho tvorbe je všetko, čo potrebujete vedieť o extrémnej gitarovej hudbe súčasnosti.

samuel Alexander, hudobník 

Vulfpeck: The Joy of Music, The Job of Real Estate. Hrajú strašne dobre, má to energiu a ešte sa pri tom na všeličom zabávajú. Aj ich predošlá lajvka z Madison Square Garden ma dostala. Tam odporúčam pozrieť si celé video na internete.

juraj Mironov, hudobník

Petr Linhart: Nezvěstní. Petrove Linhartove sólové albumy oživujú genia loci zabudnutých miest a ľudských osudov. Pesničky pre milovníkov histórie, zemepisu a príbehov. Zo slovenských počinov to bola rodinná kapela Hmlisto a jej album Ozveny lazov. Je to slovenská odpoveď na linhartovskú tradíciu a poe­tiku. Konečne! Na niečo podobné som už roky čakal. Potvrdzuje to aj ich spoločný duet o tajomných Sudetoch.

boba Markovič Baluchová, rozvojová novinárka

Benee: Hey U X. Pieseň 20-ročnej novozélandskej speváčky a skladateľky Benee s názvom Supalonely sa stala virálnym hitom na sieti TikTok, zacielenej na mladé publikum. Púšťajú ju v rádiách v 44 krajinách sveta a už teraz sa hovorí o podobnom úspechu, ako v prípade jej krajanky Lorde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite