Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá kouzla dobrých příběhů

.marek Markuš .pavel Hošek .kultúra ..pavel hošek

Pavel Hošek je popredný česko-slovenský teológ a profesor religionistiky na Evanjelickej teologickej fakulte Karlovej univerzity. Je veľkým znalcom diela C. S. Lewisa a J. R. R. Tolkiena. Po krátkom úvode prinášame úryvok z jeho najnovšej knihy Sloužím Tajnému ohni.

Dobrá kouzla dobrých příběhů Getty Images Prírodná rezervácia Moseley Bog neďaleko Birminghamu v Anglicku. Starodávne lesy okolo močiara boli inšpiráciou pre J. R. R. Tolkiena, ktorý sa tu ako dieťa hrával.

pavel Hošek sa dlhodobo venuje duchovnému a symbolickému rozmeru rozprávania príbehov. Napísal výnimočné knihy o fantazijných dielach svetových velikánov, akými boli C. S. Lewis či J. R. R. Tolkien. Nezanedbáva však ani náš malý česko-slovenský kultúrny priestor, z ktorého vydoloval prekvapivé pozorovania o diele Jaroslava Foglara.

V knihe Sloužím Tajnému ohni pozorne sleduje komplexné vrstvy Tolkienovej „teológie Stredozeme“ a jeho poňatie fantázie ako primárneho nástroja poznávania reality. Hošek nás vovádza do tajomstva ojedinelého prístupu, ktorým Tolkien naozaj imituje Stvoriteľa – začína slovom, vymýšľa prastarý jazyk, ktorého slová a mená ho vedú k predstave nezameniteľných postáv a ich charakterov. Veľký príbeh, ktorý tieto postavy následne zažijú, je potom takmer nevyhnutným výsledkom, ktorý je v pôvodných slovách a menách skrytý – treba ho len odhaliť. „Příběh věcí a osob se ukrývá v jejich jménu,“ – cituje Hošek Tolkiena ústami múdreho Stromobrada z Pána Prsteňov. Takýto príbeh, ktorý vyrastá z tých „pravých“ slov, musí byť vo svojej podstate tiež „pravý“, vo svojom posolstve pravdivý. Preto sa môže stať sondou skúmajúcou skryté roviny skutočnosti, príležitosťou preniknúť k duchovným základom viditeľného sveta. Premieňajúca moc takého „pravého“ príbehu sa zrejme stáva celoživotnou témou Pavla Hoška – nielen ako naširoko rozkročeného religionistu, ale aj ako kresťanského teológa. Pretože pôvodné grécke slovo pre posolstvo každého dobrého príbehu je euangelion – evanjelium či „Stará naděje“, ako to Tolkien nazýva ústami elfa Finroda: „Podstatou Staré naděje je příslib, že Ilúvatar sám jednou sestoupí do svého stvoření, aby je zachránil před Morgothovou zkázou.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite